Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Πιθανή η έγκαιρη διάγνωση του Πάρκινσον από το έντερο!


Η κολονοσκόπηση ή ένα παρεμφερές γαστρεντερολογικό τεστ μπορεί μια ημέρα να παρέχει έγκαιρη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον, αρκετά χρόνια προτού εμφανιστούν καθαρά τα πρώτα συμπτώματα, σύμφωνα τουλάχιστον με μία νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, που υποστηρίζει ότι τα πρώτα σημάδια της νευροεκφυλιστικής ασθένειας δεν εμφανίζονται μόνο στον εγκέφαλο, αλλά και στο έντερο.
Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο εξειδικευμένο περιοδικό για θέματα διαταραχής της κίνησης «Movement Disorders», εξέτασαν δείγματα ιστών που ελήφθησαν σε εξετάσεις του εντέρου τριών ανθρώπων, οι οποίοι αργότερα ανέπτυξαν Πάρκινσον. Οι γαστρεντερολογικές εξετάσεις είχαν γίνει δύο έως πέντε χρόνια προτού οι ασθενείς εμφανίσουν νευρολογικά συμπτώματα. Η ανάλυση των ιστών έδειξε ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι εμφάνιζαν στα τοιχώματα του εντέρου τους αυξημένες ποσότητες μίας πρωτεΐνης που είναι χαρακτηριστική στον εγκέφαλο των ασθενών με Πάρκινσον. Μάλιστα αυτή η πρωτεΐνη δεν εμφανίζεται στο έντερο των ανθρώπων που είναι υγιείς, ούτε στο έντερο όσων έχουν άλλη ασθένεια, δηλαδή υπάρχει μόνο σε όσους θα αναπτύξουν Πάρκινσον αργότερα.
Η ανακάλυψη αυτή δημιουργεί την αισιοδοξία ότι μελλοντικά θα είναι δυνατό να λαμβάνεται δείγμα από το έντερο και να γίνεται μία αξιόπιστη πρόβλεψη για όσους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν Πάρκινσον. Όμως η έρευνα θα πρέπει να επαναληφθεί σε μεγαλύτερο δείγμα ανθρώπων και τα ευρήματά της να επιβεβαιωθούν.
Μέχρι σήμερα οι γιατροί δεν είναι σε θέση να διαγνώσουν τη νόσο Πάρκινσον, έως ότου οι ασθενείς εμφανίσουν χαρακτηριστικά συμπτώματα, όπως το τρέμουλο, την επιβράδυνση των κινήσεων, την μυϊκή ακαμψία κ.α. Δυστυχώς, όμως, τότε πια είναι αργά, επειδή η καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων έχει προχωρήσει αρκετά. Η εύρεση ειδικών βιοδεικτών που θα επιτρέψουν την πρόωρη διάγνωση, θα βοηθήσει στην πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου.

ΠΟΥ: Αυξάνονται τα κρούσματα διαβήτη, υπέρτασης, παχυσαρκίας και καρδιακών


Στατιστικά στοιχεία για την υγεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα συνιστούν τη σαφέστερη ένδειξη μέχρι σήμερα της εξάπλωσης χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης και τα καρδιακά νοσήματα από τις ανεπτυγμένες χώρες στις φτωχότερες, όπως η Αφρική, καθώς αλλάζει ο τρόπος ζωής και η διατροφή στις συγκεκριμένες περιοχές. Τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών δείχνουν ότι ένας στους τρεις ενήλικες σε όλο τον κόσμο υποφέρει από υψηλή αρτηριακή πίεση –την αιτία σχεδόν των μισών θανάτων από εγκεφαλικό ή καρδιακή πάθηση– και το φαινόμενο αυτό πλήττει σχεδόν τον μισό ενήλικο πληθυσμό σε ορισμένες χώρες της Αφρικής.
Στην ετήσια έκθεσή του για την παγκόσμια υγεία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος εδρεύει στη Γενεύη, αναφέρει ακόμη ότι ένας στους δέκα ενήλικες σε όλο τον κόσμο πάσχει από διαβήτη, μια νόσος η αντιμετώπιση της οποίας κοστίζει δισεκατομμύρια δολάρια και η οποία προκαλεί προδιάθεση στους πάσχοντες για καρδιακό νόσημα, ηπατική ανεπάρκεια και τύφλωση. Ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος κρουσμάτων διαβήτη κυμαίνεται περίπου στο 10%, αναφέρει η έκθεση, σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού σε ορισμένες από τις χώρες του Ειρηνικού πάσχουν από τη νόσο.
Χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, τα καρδιακά νοσήματα και ο καρκίνος θεωρείται συχνά ότι πλήττουν κυρίως τους κατοίκους των πλούσιων χωρών, όπου η διατροφή πλούσια σε λιπαρά, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα συνιστούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την υγεία. Ωστόσο ο ΠΟΥ αναφέρει ότι σχεδόν το 80% των θανάτων από αυτές τις παθήσεις σημειώνονται σήμερα σε χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος. Στην Αφρική, το αυξανόμενο ποσοστό καπνιστών, η τάση υιοθέτησης διατροφής δυτικού τύπου και το χαμηλό ποσοστό σωματικής άσκησης υποδηλώνουν ότι τα ποσοστά των χρόνιων ή των αποκαλούμενων μη μεταδιδόμενων ασθενειών αυξάνονται δραματικά και αναμένεται να ξεπεράσουν εκείνα άλλων ασθενειών ως συχνότερη αιτία θανάτου μέχρι το 2020.
"Αυτή η έκθεση αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της δραματικής αύξησης των συνθηκών που προκαλούν τα καρδιακά νοσήματα και άλλες χρόνιες παθήσεις, ειδικά σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Σε ορισμένες αφρικανικές χώρες, σχεδόν ο μισός ενήλικος πληθυσμός πάσχει από υπέρταση", αναφέρει σε ανακοίνωσή της με αφορμή την έκθεση η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν.
Η φετινή έκθεση του ΠΟΥ είναι η πρώτη που περιλαμβάνει στοιχεία και από τις 194 χώρες μέλη σχετικά με το ποσοστό των ανδρών και των γυναικών με υπέρταση ή υψηλή αρτηριακή πίεση και με αυξημένα επίπεδα σακχάρου--ένα σύμπτωμα του διαβήτη. Η συγκεκριμένη έκθεση δεν εξετάζει τα αίτια που προκαλούν την αύξηση ή τη μείωση των ποσοστών, αλλά επιδιώκει να δώσει μια γενική εικόνα των σημαντικότερων ασθενειών και να επισημάνει τους κινδύνους για την υγεία που απειλούν τον παγκόσμιο πληθυσμό.
Στις πλούσιες χώρες η διάγνωση και θεραπεία με χαμηλού κόστους φάρμακα έχουν μειώσει σημαντικά τα κρούσματα υπέρτασης στον πληθυσμό και αυτό έχει συμβάλει στη μείωση των θανάτων από καρδιακά νοσήματα, αναφέρει ο ΠΟΥ. Αλλά σε πολλές χώρες της Αφρικής εκτιμάται ότι το ποσοστό των ενηλίκων που πάσχουν από υπέρταση ξεπερνάει το 40% και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει το 50%.
Οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν διαγνωστεί, αναφέρει η έκθεση, παρότι πολλοί θα μπορούσαν να λάβουν θεραπεία με χαμηλού κόστους φάρμακα – μια πιθανότητα που θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου και αναπηρίας από καρδιακό νόσημα και εγκεφαλικό. Ένα άλλο σοβαρό θέμα, αναφέρει ο ΠΟΥ, είναι η παχυσαρκία καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι τα ποσοστά της παχυσαρκίας διπλασιάστηκαν σε όλες τις περιοχές του κόσμου κατά το διάστημα 1980-2008. "Σήμερα, μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι ή το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού θεωρούνται παχύσαρκοι", δήλωσε ο Τις Μπέρμα, διευθυντής του τμήματος Στατιστικής της Υγείας και Συστημάτων Πληροφορικής του ΠΟΥ.
Τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας καταγράφονται στη Λατινική Αμερική, όπου το 6% των ενηλίκων είναι παχύσαρκοι και τα χαμηλότερα στη νοτιοανατολική Ασία με μόλις 3% των ενηλίκων να είναι παχύσαρκοι. Η έκθεση αποφάνθηκε ότι οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο είναι πιθανότερο να είναι παχύσαρκες σε σχέση με τους άνδρες και επομένως κινδυνεύουν περισσότερο από διαβήτη, καρδιακή πάθηση και κάποιες μορφές καρκίνου.

Ατομικό τεστ ανίχνευσης του ιού του AIDS θα γίνεται… στο σπίτι!


Ένα γρήγορο ατομικό τεστ που κάθε ενδιαφερόμενος θα αγοράζει μόνος του και θα το κάνει στο σπίτι του για να ελέγξει αν είναι θετικός στον ιό HIV του AIDS, έρχεται πιο κοντά στο να γίνει πραγματικότητα, καθώς μία 17μελής ειδική συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή στις ΗΠΑ αποφάνθηκε ομόφωνα ότι το τεστ, με την ονομασία OraQuick, είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.
Οι ειδικοί θεωρούν ότι η θετική πλευρά του τεστ, δηλαδή η δυνατότητά του να περιορίσει την εξάπλωση του ιού μεταξύ των ανθρώπων, υπεραντισταθμίζει την αρνητική διάστασή του, δηλαδή την πιθανότητα να εμφανίσει λανθασμένα αποτελέσματα. Το επόμενο βήμα θα είναι να δώσει κι επίσημα την έγκρισή της η αρμόδια ρυθμιστική Αρχή των ΗΠΑ, η FDA, η οποία αναμένεται να αποφασίσει εντός του έτους. Συνήθως, η Αρχή ακολουθεί τις συστάσεις της επιστημονικής επιτροπής, αν και δεν είναι υποχρεωμένη να το κάνει.
Το τεστ, που διαρκεί 20 λεπτά, είναι κατά 93% ακριβές στα θετικά αποτελέσματα και κατά 99,8% στα αρνητικά, σύμφωνα τουλάχιστον με την κατασκευάστρια εταιρία. Αυτό σημαίνει ότι το τεστ με μεγάλη βεβαιότητα δείχνει ότι κάποιος δεν έχει AIDS, ενώ υπάρχουν κάποιες αυξημένες πιθανότητες να δείξει μία ανύπαρκτη μόλυνση.
Αν το τεστ τελικά εγκριθεί, σύμφωνα με την εταιρία, θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο με τιμή κάτω των 60 δολαρίων (47 ευρώ περίπου). Το τεστ ελέγχει ένα δείγμα από το στοματικό υγρό στην εξωτερική περιοχή των ούλων, το οποίο δεν είναι ίδιο με το σάλιο. Το τεστ πρέπει να γίνεται, αφού έχουν περάσει τουλάχιστον τρεις μήνες από την τελευταία επαφή υψηλού κινδύνου. Για να είναι πάντως κανείς απολύτως σίγουρος, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει στη συνέχεια να κάνει κι ένα τεστ αίματος για AIDS, το οποίο είναι πιο ακριβές.
Εξάλλου, την περασμένη εβδομάδα, μία ξεχωριστή επιστημονική επιτροπή της FDA ενέκρινε το φάρμακο Truvada με μορφή ταμπλέτας, που παράγεται από την εταιρία Gilead Sciences Inc. Είναι η πρώτη φορά που ένα φάρμακο θα δρα προστατευτικά για τους υγιείς από τον ιό HIV.

Η πολλή ζάχαρη είναι βλαβερή για το μυαλό


Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας σακχάρων όπως η φρουκτόζη μπορεί να ελαττώσει τις νοητικές δυνάμεις, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που βασίστηκε σε πειραματόζωα και έδειξε ότι μειώθηκε η ικανότητα μάθησης και η μνήμη τους, μετά τη διατροφή τους με πολλή φρουκτόζη.
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η φρουκτόζη, που είναι ένα φυσικό σάκχαρο στα φρούτα, αλλά επίσης μία συνθετική και ευρέως χρησιμοποιούμενη γλυκαντική και συντηρητική ουσία σε διάφορα επεξεργασμένα τρόφιμα, γλυκίσματα και ποτά, μπορεί να κάνει κακό στον οργανισμό, αυξάνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη, παχυσαρκία και ηπατοπάθεια. Η νέα έρευνα αναδεικνύει ένα ακόμα κίνδυνο, τις επιπτώσεις του μεταβολικού συνδρόμου στον εγκέφαλο και τις νοητικές επιδόσεις του, παράλληλα όμως δείχνει ότι τα ωμέγα-3 οξέα μπορούν να αντισταθμίσουν τη ζημιά.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου UCLA, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «Journal of Physiology», τάισαν δύο ομάδες αρουραίων με σιρόπι καλαμποκιού που είχε υψηλή ποσότητα φρουκτόζης, η οποία υπάρχει συνήθως σε γλυκά, αναψυκτικά κ.α. Η μία ομάδα ζώων τρεφόταν και λιπαρά οξέα ωμέγα-3 με την μορφή του οξέος DHA και του λιναρόσπορου (ουσίες που ενισχύουν τον εγκέφαλο και προστατεύουν τους νευρώνες από βλάβες), ενώ η άλλη όχι.
Πριν τη χορήγηση του σιροπιού φρουκτόζης (που είναι έξι φορές πιο γλυκό από το ζαχαροκάλαμο), τα πειραματόζωα εκπαιδεύτηκαν επί πέντε μέρες να κινούνται σε ένα πολύπλοκο λαβύρινθο στο εργαστήριο και να βγαίνουν από την μοναδική έξοδό του. Μετά από έξι εβδομάδες τακτικής κατανάλωσης φρουκτόζης, οι αρουραίοι τοποθετήθηκαν ξανά στο λαβύρινθο για να ελεγχθούν οι επιδόσεις τους.
Όπως διαπιστώθηκε, η πολλή ζάχαρη είχε επιβραδύνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες, χειροτερεύοντας την μνήμη της πρώτης ομάδας των πειραματόζωων, ενώ αντίθετα τα ωμέγα-3 οξέα –στα πειραματόζωα της δεύτερης ομάδας που τα είχαν πάρει παράλληλα με τη φρουκτόζη– λειτούργησαν αντισταθμιστικά και άμβλυναν την έκπτωση των λειτουργιών του εγκεφάλου.
Οι αρουραίοι που είχαν τραφεί με πολλή φρουκτόζη, χωρίς παράλληλα να πάρουν και ωμέγα-3, εμφάνιζαν μειωμένη δραστηριότητα στις συνάψεις των εγκεφαλικών κυττάρων τους και άρα μειωμένη ικανότητα μετάδοσης των σημάτων μέσω των νευρώνων. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν να δυσκολεύονται να θυμηθούν αυτά που είχαν μάθει πριν από έξι εβδομάδες για το λαβύρινθο, αδυνατώντας πια να βγουν από αυτόν. Τα ζώα αυτά επίσης έδειξαν σημάδια αντίστασης του οργανισμού τους στην ινσουλίνη, την ορμόνη που ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η φρουκτόζη φαίνεται να μπλοκάρει την ικανότητα της ινσουλίνης να ρυθμίζει την λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων, αποδιοργανώνοντας την επεξεργασία των σκέψεων και της μνήμης.
Το DHA είναι ζωτικό για τη σωστή λειτουργία των συνάψεων του εγκεφάλου και, κατά τη συνέπεια, για την ομαλή μετάδοση των σημάτων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Το ανθρώπινο σώμα δεν παράγει αρκετό DHA, γι’ αυτό μπορεί κανείς να αυξάνει την προσλαμβανόμενη ποσότητα μέσω ειδικών συμπληρωμάτων ή τροφών που περιέχουν άφθονα ωμέγα-3. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι αυτό που τρώει κανείς, επηρεάζει το νου του. Μία μακρόχρονη διατροφή πλούσια σε φρουκτόζη αλλάζει την ικανότητα του εγκεφάλου να μαθαίνει και να θυμάται πληροφορίες. Όμως η προσθήκη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στα γεύματα βοηθάει στην ελαχιστοποίηση της ζημιάς», τόνισαν οι ερευνητές.