Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Φακοί επαφής εξαφανίζουν τη μυωπία


Οι ειδικοί φακοί επαφής ωθούν το μάτι να διορθώσει μόνο του την όραση







Επανάσταση στην αντιμετώπιση της μυωπίας φέρνουν ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, οι οποίοι δοκιμάζουν ένα νέο είδος φακών επαφής, φιλοδοξώντας να αφήσουν στην ιστορία τις επεμβατικές μεθόδους μείωσης ή εξάλειψης της νόσου, καθώς αυτή δεν θα εξελίσσεται.

Νέο τεστ για την ανίχνευση του επιθετικού καρκίνου του προστάτη

Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν νέους γενετικούς δείκτες στο αίμα ασθενών με επιθετικό καρκίνο του προστάτη και ευελπιστούν ότι η ανακάλυψή τους θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός νέου καλύτερου διαγνωστικού τεστ που θα βοηθήσει τους γιατρούς να προβλέπουν έγκαιρα ποιοι ασθενείς θα εμφανίσουν την επιθετική και πιο επικίνδυνη μορφή της νόσου. Ήδη οι ερευνητές σχεδίασαν το πρώτο σχετικό πειραματικό τεστ.

Αλτσχάιμερ: Πειραματικό φάρμακο επιβραδύνει την απώλεια μνήμης

Ένα πειραματικό φάρμακο επέφερε μείωση 34% στην απώλεια μνήμης σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα Αλτσχάιμερ, στη διάρκεια μιας περιόδου θεραπείας 18 μηνών, όπως ανακοίνωσε η φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly σε συνάντηση του αμερικανικού Νευρολογικού Συλλόγου, όμως ορισμένοι επιστήμονες εξέφρασαν την επιφύλαξή τους κατά πόσο όντως το φάρμακο έχει ουσιαστικά κλινικά αποτελέσματα. Η εταιρεία θα επιδιώξει να πάρει έγκριση από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές των ΗΠΑ (FDA) για την εμπορική κυκλοφορία του φαρμάκου, το οποίο πάντως δεν φάνηκε να παρέχει κάποια οφέλη στους ασθενείς σε πιο προχωρημένο στάδιο της νόσου.