Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Ιταλία: Η μικρότερη τεχνητή καρδιά εμφυτεύτηκε σε βρέφος 16 μηνών


Μια τεχνητή καρδιά, η μικρότερη που έχει τοποθετηθεί μέχρι σήμερα μπόρεσε να σώσει για δεκατρείς ημέρες τη ζωή ενός βρέφους δεκαέξι μηνών, που στη συνεχεία υποβλήθηκε σε κανονική μεταμόσχευση καρδιάς, έγινε σήμερα γνωστό από το φημισμένο νοσοκομείο Bambino Gesu της Ρώμης.
«Τον Μάρτιο στο νοσοκομείο Bambino Gesu εμφυτεύτηκε για πρώτη φορά η μικρότερη τεχνητή καρδιά που υπάρχει», αναφέρει ο Αντόνιο Αμοντέο ένας από τους υπευθύνους του νοσοκομείου σε ανακοίνωσή του. Το βρέφος έπασχε από μυοκαρδίτιδα, και από μια σοβαρή λοίμωξη του τεχνητού συστήματος υποβοήθησης της κοιλίας της καρδιάς που του είχε εμφυτευτεί προηγουμένως. Κατά την αναμονή για τη δωρεά ενός οργάνου για μεταμόσχευση, δεν θα είχε επιβιώσει αν δεν είχε λάβει σε προσωρινή βάση αυτήν την πειραματική πρωτότυπη συσκευή που εστάλη από το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH).
Η πρωτότυπη συσκευή βάρους 11 γραμμαρίων αποτελείται από μια αντλία από τιτάνιο. Η εμφύτευση της διήρκεσε οκτώ ώρες και ήταν εξαιρετικά πολύπλοκη. Μετά από δεκατρείς ημέρες μια πραγματική μεταμόσχευση καρδιάς μπόρεσε να πραγματοποιηθεί με επιτυχία. «Σχεδόν δύο μήνες μετά την επέμβαση, η υγεία του βρέφους είναι άριστη», δήλωσε ο καθηγητής Αμοντέο.

Θεσσαλονίκη: Φοιτητές από 35 χώρες στο θερινό σχολείο νανοτεχνολογίας


Θερινό σχολείο νανοτεχνολογίας, το μοναδικό στο είδος του σε ολόκληρη την Ευρώπη, πρόκειται να λειτουργήσει και φέτος στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της επιστημονικής πολυεκδήλωσης NANOTECHNOLOGY 2012.
Το σχολείο, που θα παραμείνει ανοιχτό από 30 Ιουνίου μέχρι 7 Ιουλίου, θα παρακολουθήσουν περίπου 100 φοιτητές και ερευνητές από 35 χώρες, απ΄ τα Βαλκάνια μέχρι την Ιαπωνία και από τις ΗΠΑ μέχρι την Κίνα και το Ιράν, ενώ στη διάρκειά του θα παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις σε όλους τους τομείς της νανοτεχνολογίας. Οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τρία σχολεία σε ένα, αφού τα μαθήματα που θα παραδοθούν θα έχουν ως αντικείμενο, πρώτον, τις νανοεπιστήμες/ νανοτεχνολογίες, δεύτερον τα οργανικά ηλεκτρονικά (πχ, εύκαμπτα φωτοβολταϊκά) και, τρίτον, τη νανοϊατρική.
Σε ό,τι αφορά στη νανοϊατρική, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εφαρμογές αναγεννητικής ιατρικής, οι βιοαισθητήρες, αλλά και οι τεχνολογίες «drug delivery» που θα παρουσιαστούν στους συμμετέχοντες, οι οποίες αφορούν την ελεγχόμενη μεταφορά ενός φαρμάκου σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος ή και διαγνωστικές τακτικές (για παράδειγμα μέσω της χρήσης μικροσκοπικών καμερών). Παράλληλα, οι φοιτητές και ερευνητές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα μικρό πείραμα με τη χρήση μικροσκοπίου ατομικών δυνατοτήτων (nano-applicator).
«Πρόκειται για μοναδικό εκπαιδευτικό γεγονός σε ολόκληρη την Ευρώπη αφού διδάσκονται οι τελευταίες εξελίξεις σε όλους τους τομείς της Νανοτεχνολογίας», σημείωσε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Nanotexnology 2012, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.