Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε φάρμακο για την πρόληψη του AIDS!

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για την υγεία για πρώτη φορά ενέκριναν τη χρήση του φαρμάκου Truvada για την πρόληψη του ιού HIV (Human Immunodeficiency Virus), που προκαλεί το AIDS.
Το φάρμακο αυτό μπορούν να λάβουν όσοι βρίσκονται σε κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό του AIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome) καθώς και εκείνοι που πρόκειται να έχουν σεξουαλική επαφή με άτομα φορείς του υιού, όπως δήλωσε η αρμόδια αμερικανική υπηρεσία FDA. Έρευνες έδειξαν ότι το Truvada μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον HIV κατά 73%.
Από την άλλη, ορισμένοι επαγγελματίες αλλά και ομάδες που δραστηριοποιούνται στις έρευνες κατά του HIV δεν συμφώνησαν με την έγκριση του. Υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με το γεγονός ότι ένα τέτοιο χάπι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, καθώς και ότι θα αρχίσουν να παίρνονται συχνότερα ρίσκα. Φοβούνται ακόμα ότι ιός θα μπορούσε να αναπτύξει περαιτέρω την ανθεκτικότητα του στα φάρμακα.
Σε δήλωσή της, η FDA τονίζει ότι το φάρμακο θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέρος ενός συνολικού σχεδίου πρόληψης του HIV, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης προφυλακτικών καθώς και τακτικών ελέγχων για την εμφάνιση του.
Τον Μάιο, μια συμβουλευτική ομάδα εμπειρογνωμόνων σε θέματα υγείας συνέστησε την έγκριση για το χάπι. Το Truvada, έχει ήδη λάβει την υποστήριξη του FDA εφόσον λαμβάνεται μαζί με αντιρετροϊκά φάρμακα από άτομα φορείς του υιού. Το συγκεκριμένο χάπι έχει εγκριθεί και από την Βρετανία αλλά για τη θεραπεία και όχι για την πρόληψη του HIV.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Παγκόσμια «συμμαχία» επιστημόνων για την ανακάλυψη της θεραπείας κατά του AIDS

Μια ομάδα επιστημόνων από όλο τον κόσμο προετοιμάζει μια νέα στρατηγική προκειμένου να ανακαλύψει τη θεραπεία για το AIDS, μια προσπάθεια εμπνευσμένη από την εκπληκτική ιστορία ενός Αμερικανού ασθενή, του Τίμοθι Ρέι Μπράουν, ο οποίος θεραπεύτηκε από τη νόσο.
Η θεραπεία του Μπράουν, που έγινε σε νοσοκομείο του Βερολίνου, περιελάμβανε την «καταστροφή» του ανοσοποιητικού του συστήματος και τη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων από δότη με μια σπάνια γενετική ανωμαλία, η οποία αντιστέκεται στη μόλυνση από τον ιό HIV. Η διαδικασία όμως είναι ιδιαίτερα δαπανηρή και δύσκολη να εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πρέπει αντί να προσπαθήσουν να μιμηθούν την αγωγή που χορηγήθηκε στον Μπράουν, να ανακαλύψουν μια παρόμοια λύση, η οποία θα είναι λιγότερο δαπανηρή και πιο εύκολη στην εφαρμογή της.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Γιγαντιαίο παγόβουνο αποκολλήθηκε από παγετώνα της Γροιλανδίας

Ένα τεράστιο κομμάτι πάγου, μεγέθους δύο φορές όσο το Παρίσι ή το Μανχάταν, αποκολλήθηκε πρόσφατα από έναν παγετώνα της Γροιλανδίας, όπως διακρίνεται σε δορυφορικές φωτογραφίες που τράβηξε η NASA και αποκαλύπτουν άλλη μια ένδειξη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη.
Οι εικόνες αυτές δείχνουν ένα τεράστιο παγόβουνο να αποκολλάται από τον παγετώνα Πέτερμαν, στη βορειοδυτική πλευρά της Γροιλανδίας. Το 2010 ένα άλλο κομμάτι πάγου, διπλάσιο σε μέγεθος, είχε αποκολληθεί από τον ίδιο παγετώνα. Σύμφωνα με την NASA η ρωγμή στον παγετώνα ήταν ορατή από το 2011 και ο δορυφόρος Aqua εντόπισε το ρήγμα μεταξύ 16-17 Ιουλίου.
Ο ωκεανογράφος Αντρέας Μιούντσοφ του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ διευκρίνισε ότι μολονότι τα παγόβουνα αυτά φαίνονται πελώρια, λιώνουν κυρίως σε βάθος έως και 600 μέτρων κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, στο σημείο όπου έρχονται σε επαφή με το βραχώδη πυθμένα και όπου τα νερά είναι πολύ πιο ζεστά απ' ότι στην επιφάνεια. Σύμφωνα με τον Μιούντσοφ, τα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού, που ευθύνονται για το λιώσιμο του παγετώνα, γίνονται ολοένα και πιο ζεστά, σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει από το 2003.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com