Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Τιτάνας: Ενδείξεις για την ύπαρξη τεράστιου υπόγειου ωκεανού νερού

Νέες ισχυρές ενδείξεις ότι κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του μεγαλύτερου δορυφόρου του Κρόνου, του Τιτάνα, υπάρχει ένας μεγάλος υγρός ωκεανός, μεγαλύτερος από όλους μαζί τους ωκεανούς της Γης, εντόπισε το διαστημόπλοιο «Cassini» της NASΑ, που από το 2004 βρίσκεται στη γειτονιά του Κρόνου.
Έτσι, ο Τιτάνας, μαζί με δύο άλλους δορυφόρους, την Ευρώπη του Δία και τον Εγκέλαδο επίσης του Κρόνου, αποτελεί την κατ’ εξοχήν «τριάδα» στο ηλιακό μας σύστημα που είναι ύποπτη ότι φιλοξενεί υπόγειες θάλασσες, οι οποίες στην περίπτωση τουλάχιστον του Τιτάνα φαίνεται να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του εσωτερικού του. Και οι τρεις δορυφόροι, από τη στιγμή που φαίνεται να έχουν νερό, πληρούν μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ζωής!
Οι επιστήμονες, που παρουσίασαν τις νέες εκτιμήσεις τους για τον Τιτάνα στο επιστημονικό περιοδικό Science, βασίστηκαν σε ανάλυση των στοιχείων που έχει στείλει στη Γη το «Cassini». Έκτοτε το σκάφος έχει κάνει δεκάδες κοντινά περάσματα από τον Τιτάνα, μελετώντας μεταξύ άλλων την παραμόρφωσή που υφίσταται ο δορυφόρος από τη μεγάλη βαρύτητα του μητρικού πλανήτη του. Ο Τιτάνας γίνεται λιγότερο σφαιρικός και μοιάζει με μπάλα του μπέιζμπολ, όσο πλησιάζει περισσότερο στον Κρόνο (η απόσταση Κρόνου – Τιτάνα ποικίλει από 1,26 έως 1,19 εκατ. χλμ).
Όσο πιο στερεό είναι το εσωτερικό του, τόσο λιγότερο αναμένεται να παραμορφώνεται ο Τιτάνας υπό την επίδραση του πλανήτη του. Όμως, φαίνεται πως η παραμόρφωση είναι αρκετά μεγάλη, πράγμα που υποδηλώνει ότι ο δορυφόρος δεν είναι εσωτερικά συμπαγής. Κάτι ανάλογο, σε μικρότερο βαθμό, συμβαίνει και στη Γη υπό τη βαρυτική επίδραση της Σελήνης και του Ήλιου, που προκαλούν παλίρροιες των επιφανειακών ωκεανών και ανύψωση του γήινου φλοιού έως μισό μέτρο. Στον Τιτάνα η κατά τόπους ανύψωση του φλοιού περιοδικά φθάνει ακόμα και τα δέκα μέτρα.
Οι προσομοιώσεις με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι κάτω από την παγωμένη κρούστα του Τιτάνα (η οποία έχει πάχος δεκάδων χιλιομέτρων) υπάρχουν μεγάλες υγρές μάζες. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο ωκεανός του Τιτάνα, που μάλλον αποτελείται κυρίως από νερό πιθανώς ανακατεμένο με αμμωνία (χωρίς να αποκλείεται τελείως και η παρουσία υγρώνυδρογονανθράκων), βρίσκεται σε βάθος περίπου 100 χιλιομέτρων από την επιφάνεια.
Ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Κρόνου, που χρειάζεται μόνο 16 ημέρες για κάνει μία περιφορά γύρω από τον πλανήτη του, είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ουράνιο σώμα, που εξάπτει την περιέργεια των επιστημόνων, καθώς, μεταξύ άλλων, διαθέτει επιφανειακές λίμνες υγρών υδρογονανθράκων (μεθανίου, αιθανίου κ.α.), πυκνή ατμόσφαιρα με πολύ μεθάνιο και ένα «υδρολογικό» κύκλο (αέριο μεθάνιο εξατμίζεται στην ατμόσφαιρα και επιστρέφει ως βροχή γεμίζοντας τις λίμνες).

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Εντοπίστηκε ο αρχαιότερος κρατήρας από πρόσκρουση αστεροειδούς


Ένας πολύ μεγάλος κρατήρας διαμέτρου περίπου 100 χιλιομέτρων, ο οποίος ανακαλύφθηκε στη Γροιλανδία και χρονολογείται πριν από 3 δισεκατομμύρια χρόνια, είναι πλέον ο αρχαιότερος που έχει ποτέ βρεθεί στον πλανήτη μας και προέρχεται από την σφοδρή πρόσκρουση στη Γη ενός αστεροειδούς ή κομήτη.
Έως τώρα ο παλαιότερος και μεγαλύτερος γνωστός κρατήρας πρόσκρουσης στη Γη ήταν ηλικίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων ετών. Πρόκειται για τον τεράστιο κρατήρα Βρεντεφόρτ, διαμέτρου 300 χιλιομέτρων, στη Νότιο Αφρική.
Οι περισσότεροι κρατήρες της Σελήνης, οι οποίοι είναι πιο γνωστοί σε σχέση με αυτούς του πλανήτη μας, σχηματίστηκαν επίσης από προσκρούσεις πριν από 3 έως 4 δισεκατομμύρια χρόνια. Η Γη, εκείνη την εποχή, εξαιτίας και της μεγαλύτερης βαρύτητάς της σε σχέση με τον μικρότερο δορυφόρο της, πρέπει να είχε προσελκύσει ακόμα περισσότερα ουράνια σώματα, όμως οι κρατήρες από τις καταστροφικές προσκρούσεις έχουν πλέον διαγραφεί από το «πρόσωπο» του πλανήτη μας χάρη στις ενεργές γεωλογικές διαδικασίες (διάβρωση, κίνηση τεκτονικών πλακών κ.α.). Γι' αυτό, είναι πολύ δύσκολη η ανακάλυψη τόσο παλαιών και καλά διατηρημένων κρατήρων στη Γη.
Μία μεγάλη ερευνητική ομάδα από τη Βρετανία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Ρωσία, κατάφερε να εντοπίσει ίχνη του εν λόγω αρχαίου κρατήρα κοντά στην περιοχή Μανιτσόκ της Δυτικής Γροιλανδίας. Ο κρατήρας δεν έχει αφήσει το χαρακτηριστικό αποτύπωμά του στην επιφάνεια του πλανήτη μας, καθώς σήμερα πια στο σημείο εκείνο έχουν αναδυθεί πετρώματα που πριν από 3 δισεκατομμύρια χρόνια βρίσκονταν 25 χιλιόμετρα κάτω από την τότε επιφάνεια του εδάφους όπου είχε γίνει η πρόσκρουση. Παρόλα αυτά, αν και πλέον στην επιφάνεια δεν υπάρχουν ορατά ίχνη κρατήρα, το γεωλογικό αποτύπωμα της τρομακτικής πρόσκρουσης έχει διατηρηθεί βαθιά στο γήινο φλοιό –πολύ βαθύτερα από οποιονδήποτε άλλο γνωστό κρατήρα στη Γη– και αυτό εντόπισαν οι επιστήμονες, οι οποίοι χρειάστηκαν τρία χρόνια ερευνών για να ανασυστήσουν το «παζλ» του κρατήρα.
Συνολικά, έχουν βρεθεί περίπου 180 κρατήρες πρόσκρουσης στη Γη, σε καλύτερη ή χειρότερη κατάσταση, και το 30% από αυτούς περιέχει σημαντικά αποθέματα μετάλλων, πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ο Google Chrome επεκτείνεται στα iPhone και iPad


Το πρόγραμμα διαδικτυακής πλοήγησης Chrome της Google απέκτησε μία νέα έκδοση, που επιτρέπει πλέον στους χρήστες να το χρησιμοποιούν για να «σερφάρουν» στο διαδίκτυο μέσα από το κινητό τους iPhone ή την ταμπλέτα iPad. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στη στρατηγική της αμερικανικής εταιρείας να είναι ο Chrome πανταχού παρών σε οποιαδήποτε συσκευή συνδέεται στο διαδίκτυο.
Η κίνηση της Google αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο στον πόλεμο με την Apple, η οποία παράγει τις δύο συσκευές, καθώς η πρώτη επιχειρεί να υποκαταστήσει το λογισμικό πλοήγησης Safari της δεύτερης, το οποίο βρίσκεται προεγκατεστημένο στα προϊόντα της Apple. Η ανακοίνωση μάλιστα έρχεται αμέσως μετά την αποκάλυψη των σχεδίων της Google να κυκλοφορήσει στην αγορά τον δικό της υπολογιστή-ταμπλέτα Nexus, που θα κατασκευάζεται σε συνεργασία με την Asus και θα ανταγωνιστεί άμεσα το iPad.
Ο Google Chrome για τις συσκευές της Apple θα είναι δωρεάν και η πρώτη θα έχει κάποια έσοδα από διαφημιστικές προμήθειες. Πριν ένα μήνα περίπου, η Yahoo είχε παρουσιάσει το δικό της πρόγραμμα πλοήγησης Axis, που επίσης απευθύνεται στους χρήστες iPhone και iPad.
Ο Chrome, οι οποίος πρωτοκυκλοφόρησε το 2008, είναι όλο και πιο δημοφιλής διεθνώς μεταξύ των χρηστών επιτραπέζιων και φορητών υπολογιστών, σιγά-σιγά ροκανίζοντας την έως τώρα πρωτοκαθεδρία του Internet Explorer της Microsoft. Σύμφωνα με τη Google, ο Chrome χρησιμοποιείται πλέον από 310 έναντι 160 εκατ. ενεργούς χρήστες παγκοσμίως σε σύγκριση με πριν ένα χρόνο.
Ακόμα, η Google ανακοίνωσε ότι η online υπηρεσία αποθήκευσης δεδομένων Drive είναι πλέον διαθέσιμη επίσης για iPhone, iPad και iPod, μία κίνηση που εντείνει τον ανταγωνισμό με τις αντίστοιχες υπηρεσίες SkyDrive της Microsoft και iCloud της Apple.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Παλαιοντολογία: Ανακαλύφτηκαν τα αρχαιότερα ίχνη ζωής


Καναδοί επιστήμονες ανακάλυψαν ίχνη πρωτόγονων ζώων που έζησαν πριν από 585 εκατομμύρια χρόνια, γεγονός που μεταθέτει κατά 30 εκατομμύρια χρόνια πιο πίσω την ημερομηνία εμφάνισης των ζωικών οργανισμών. Πριν την ανακάλυψη, η αρχαιότερη γνωστή μορφή ζωής είχε βρεθεί στη Ρωσία και ήταν ηλικίας 555 εκατομμυρίων ετών.
Οι ερευνητές του Τμήματος Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό Science, ανακάλυψαν στην Ουρουγουάη, σε ιζήματα από φερτές ύλες, απολιθωμένα αποτυπώματα από ζώα μήκους ενός εκατοστού, που έμοιαζαν με γυμνοσάλιαγκες.
Το πρωτόγονο ζώο διακρίνεται από άλλες απλές έμβιες μορφές εκείνης της εποχής, καθώς είχε ήδη αναπτύξει μία ξεχωριστή συμμετρία στο σώμα του, με το πάνω μέρος του να διακρίνεται από το κάτω, ενώ άφηνε και διακριτά ίχνη, καθώς εκινείτο στο βυθό των ρηχών θαλασσών. Το ζώο, που εκτιμάται ότι τρεφόταν με οργανικές ύλες από τον ωκεανό, είχε μαλακό σώμα, γι' αυτό δεν έχουν διασωθεί απολιθώματα του ίδιου, παρά μόνο των ιχνών που άφηνε με την κίνησή του.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com