Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Έρευνα: Σε σχετικά καλή κατάσταση οι ωκεανοί της Γης


Με άριστα το 100, οι ωκεανοί του πλανήτη μας βαθμολογήθηκαν κατά μέσον όρο με 60 από μια νέα επιστημονική έρευνα που έρχεται να καθιερώσει τον Ocean Health Index, έναν νέο διεθνή δείκτη αξιολόγησης της «υγείας» των θαλασσών της Γης.


Έως τώρα υπήρχαν αρκετοί επιμέρους δείκτες αξιολόγησης των θαλασσών και είναι η πρώτη φορά που γίνεται μία προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας τόσο συνθετικός και ολοκληρωμένος δείκτης –καθρέφτης της κατάστασης των ωκεανών.

Χρησιμοποιώντας μια πλειάδα κριτηρίων (βιοποικιλότητα, καθαρά νερά, ικανότητα παροχής τροφής και αναψυχής στους ανθρώπους, προστασία ακτών, βαθμός αλίευσης κ.α.), η νέα βαθμολογία δείχνει ότι οι ωκεανοί έχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης της κατάστασής τους, ώστε στο μέλλον να… ανεβάσουν τους βαθμούς τους.

Είναι ενδεικτικό ότι σχεδόν μία στις τρεις χώρες του πλανήτη «κόπηκε», καθώς συγκέντρωσε λιγότερους από 50βαθμούς, ενώ μόνον το 5% των χωρών πήρε πάνω από 70 βαθμούς. Συνολικά πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, η εικόνα των ωκεανών δεν δείχνει αποτυχία, όμως αναδεικνύει τη σημασία να ληφθούν μέτρα προστασίας.

Οι Αμερικανοί και Καναδοί ερευνητές με επικεφαλής τον Μπέντζαμιν Χάλπερν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια -Σάντα Μπάρμπαρα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», αξιολόγησαν την κατάσταση σε 171 Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) που φθάνουν έως 200 ναυτικά μίλια από τις ακτές και περιλαμβάνουν περίπου το 40% των ωκεανών της Γης, αποτελώντας έτσι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα. Ο δείκτης μετρά, κατά βάση, πόσο αποτελεσματικά μία χώρα διαχειρίζεται τις θάλασσες και τους ωκεανούς της, τόσο από την οπτική γωνία της φύσης, όσο και των ανθρώπων.

Οι Σεϋχέλλες και η Γερμανία (με βαθμολογία 73) εμφανίζονται να έχουν τις πιο υγιείς θάλασσες μεταξύ των κατοικημένων περιοχών, ενώ η δυτικοαφρικανική Σιέρα Λεόνε τις χειρότερες (με μόλις 36 βαθμούς). Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται διάφορες ακατοίκητες νησιωτικές περιοχές του Ειρηνικού ωκεανού με κορυφαίες επιδόσεις τους 86 βαθμούς που έχει η ακατοίκητη νήσος Τζάρβις, ιδιοκτησία των ΗΠΑ, στον Νότιο Ειρηνικό.

Οι θάλασσες στις αναπτυσσόμενες χώρες της Δυτικής Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Αμερικής βαθμολογήθηκαν χαμηλότερα σε σχέση με τις πιο ανεπτυγμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ιαπωνία. Αναφορικά με τις επιμέρους τομεακές αξιολογήσεις στον τομέα της αλιείας η μέση παγκόσμια βαθμολογία είναι απογοητευτική: μόλις 25 βαθμοί. 


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Έρευνα: Ο κίνδυνος για καρδιοπάθεια εξαρτάται από την ομάδα αίματος

Δεν κινδυνεύει εξίσου η καρδιά όλων των ανθρώπων. Μία νέα έρευνα επιστημόνων από τις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος καρδιοπάθειας ποικίλει ανάλογα με την ομάδα αίματος στην οποία ανήκει κάθε άνθρωπος. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι ανήκουν στη σπανιότερη ομάδα ΑΒ και τον μικρότερο όσοι ανήκουν στην ομάδα 0.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology, δεν γνωρίζουν για ποιόν λόγο υπάρχει αυτή η διαφορά στον βαθμό κινδύνου και υποθέτουν ότι διάφοροι βιολογικοί μηχανισμοί θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη σχέση ανάμεσα στην ομάδα αίματος και την καρδιά.

Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία από σχεδόν 90.000 άτομα ηλικίας 30 έως 75 ετών, για μία περίοδο τουλάχιστον 20 ετών. Όπως διαπίστωσαν, οι άνθρωποι που ανήκουν στις ομάδες Α, Β και ΑΒ, κινδυνεύουν περισσότερο από στεφανιαία νόσο σε σχέση με όσους έχουν αίμα της πιο κοινής ομάδας 0. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος (αυξημένος κατά 23% κατά μέσο όρο) αφορά τα άτομα της ομάδας ΑΒ, ενώ για τα άτομα της ομάδας Β ο κίνδυνος είναι αυξημένος κατά 11% και της ομάδας Α κατά 5%.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, αν και οι άνθρωποι δεν μπορούν να αλλάξουν την ομάδα του αίματός τους, τα νέα ευρήματα θα βοηθήσουν τους γιατρούς να εντοπίσουν καλύτερα τους ασθενείς με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιοπάθειας. «Είναι καλό να γνωρίζει κανείς την ομάδα του αίματός του, όπως θα έπρεπε να ξέρει το επίπεδο της χοληστερόλης του ή της πίεσής του. Όταν κανείς ξέρει ότι αντιμετωπίζει υψηλότερο κίνδυνο, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο ζωής του, τρώγοντας πιο σωστά, ασκούμενος και μην καπνίζοντας», όπως επισήμανε και πρόσθεσε ότι ήδη μελετάται αν οι διαφορετικές ομάδες αίματος αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο στις αλλαγές του στιλ ζωής.

Οι επιστήμονες έχουν ενδείξεις ότι ο τύπος αίματος Α σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης (λιποπρωτεϊνης χαμηλής πυκνότητας- LDL), ενώ ο τύπος αίματος ΑΒ σχετίζεται με μεγαλύτερη πιθανότητα χρόνιας φλεγμονής που επίσης προξενεί ζημιά στα αιμοφόρα αγγεία. Αντίθετα, μία ουσία που ευνοεί τη ροή του αίματος, μπορεί να είναι αυξημένη και να δρα προστατευτικά στα άτομα με ομάδα αίματος 0.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ο φετινός Ιούλιος ήταν ο θερμότερος όλων των εποχών στο βόρειο ημισφαίριο!

Ο Ιούλιος του 2012 υπήρξε ο τέταρτος θερμότερος στην ξηρά και στους ωκεανούς του πλανήτη μας από το 1880, όταν διατηρούνται τα σχετικά μετεωρολογικά αρχεία, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ. Ειδικά στη ξηρά, ο Ιούλιος ήταν ο τρίτος πιο ζεστός στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία και ειδικότερα στη στεριά του βορείου ημισφαιρίου (στο οποίο ανήκει και η Ελλάδα) ο περασμένος μήνας ήταν ο πιο ζεστός όλων των εποχών!

Η συνδυασμένη μέση παγκόσμια θερμοκρασία στη ξηρά και τις θάλασσες του πλανήτη διαμορφώθηκε στους 16,42 βαθμούς Κελσίου και ήταν κατά 0,62 βαθμούς μεγαλύτερη από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα (15,8 βαθμοί). Η μέση θερμοκρασία της ξηράς ήταν κατά 0,92 βαθμούς υψηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο του προηγούμενου αιώνα και ειδικά στο Βόρειο Ημισφαίριο ήταν 1,19 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο του προηγούμενου αιώνα. Είναι ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας που στο Βόρειο Ημισφαίριο (στην ξηρά) καταγράφηκε ένα νέο ιστορικό μηνιαίο ρεκόρ θερμοκρασίας.

Οι τρεις προηγούμενοι μήνες του 2012 (Απρίλιος, Μάιος και Ιούνιος) επίσης ανήκαν ο καθένας στους πέντε πιο ζεστούς μετά το 1880. Ο Ιούλιος του 2012 είναι ο 36ος συνεχόμενος Ιούλιος με τη θερμοκρασία του πάνω από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα.

Στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2012 η συνδυασμένη μέση παγκόσμια θερμοκρασία στη στεριά και τη θάλασσα ήταν η δέκατη πιο ζεστή στη σύγχρονη μετεωρολογική ιστορία. Ειδικά στην ξηρά, στο πρώτο επτάμηνο του φετινού έτους η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν η έκτη μεγαλύτερη μετά το 1880.

Στους ωκεανούς της Γης ο φετινός Ιούλιος ήταν ο έβδομος πιο θερμός στη σύγχρονη ιστορία με μισό βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο τού προηγούμενου αιώνα (16,4 βαθμοί).

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com