Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Ο δυνατός ήλιος προκαλεί καρκίνο του δέρματος και… στα ψάρια

Καρκίνος του δέρματος και μάλιστα εκτεταμένος, ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά σε πληθυσμούς άγριων ψαριών. Το μελάνωμα, που εντοπίστηκε σε μία γεωγραφική περιοχή κάτω από τη μεγαλύτερη τρύπα του όζοντος στον κόσμο, στα ανοιχτά της Αυστραλίας, έχει εμφάνιση σχεδόν όμοια με αυτή στους ανθρώπους.

Μέχρι σήμερα, μελάνωμα εξαιτίας υπεριώδους ακτινοβολίας είχε παρατηρηθεί μόνο σε επιστημονικά εργαστήρια υπό ελεγχόμενες συνθήκες, με στόχο να μελετηθεί η πρόοδος του καρκίνου του δέρματος στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Νιούκαστλ της Βρετανίας και του Ινστιτούτου Θαλασσίων Επιστημών της Αυστραλίας, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE, ανακάλυψαν τον καρκίνο σε πέστροφες των κοραλλιών στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο στα ανατολικά της Αυστραλίας. Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες για να διευκρινιστεί η ακριβής αιτία του μελανώματος, αν και όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι υπεύθυνη πρέπει να θεωρείται η υπεριώδης ακτινοβολία του Ήλιου, που διαπερνά εύκολα την τρύπα του όζοντος. Άλλες πιθανές αιτίες, όπως η θαλάσσια μόλυνση και η ύπαρξη παθογόνων μικροβίων, έχουν ήδη αποκλειστεί.

Προς το παρόν είναι άγνωστο πόσον καιρό τα ψάρια πάσχουν από καρκίνο του δέρματος. Όμως είναι σίγουρο ότι η νόσος είναι εξαπλωμένη ανάμεσα στον πληθυσμό τους, ενώ οι επιστήμονες δεν αποκλείουν ότι θα βρουν και άλλα ψάρια με δερματικό καρκίνο πέρα από τις πέστροφες των κοραλλιών.

Το όμορφο αυτό είδος των ψαριών (επιστημονικά Plectropomus leopardus) ενδημεί στο δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό και στην Αυστραλία και θεωρείται σημαντικό από αλιευτική άποψη. Οι ερευνητές εντόπισαν ήδη νεκρά ψάρια σε δύο τοποθεσίες του νότιου Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου, αλλά ακόμα δεν είναι σε θέση να πουν σε πόσα ακόμα σημεία υπάρχουν πληθυσμοί με την ασθένεια. Από τα 136 ψάρια που συλλέχθηκαν ως δείγμα, ποσοστό 15% είχαν σκουρόχρωμες αλλοιώσεις στο δέρμα τους, που σε μερικές περιπτώσεις κάλυπταν σχεδόν όλη την επιφάνεια του σώματός τους και είχαν σχεδόν μαύρο χρώμα. Αν και το μελάνωμα ήταν εκτεταμένο, συνήθως παρέμενε επιφανειακό, δηλαδή ο καρκίνος δεν είχε επεκταθεί βαθύτερα από το δέρμα, με συνέπεια, πέρα από το δέρμα τους που νοσούσε, τα ψάρια ήσαν, κατά τα άλλα, υγιή.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όταν ο καρκίνος επεκτείνεται κάτω από το δέρμα, τότε το ψάρι πρέπει να γίνεται πιο άρρωστο, λιγότερο ενεργητικό και να ψαρεύεται πιο εύκολα. Έτσι, εκτιμάται ότι το πραγματικό ποσοστό των ψαριών που πάσχουν από μελάνωμα, είναι μάλλον μεγαλύτερο από αυτό που δείχνει το δείγμα.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ανακαλύφθηκαν άνθρωποι με φυσική ανοσία στη… λύσσα

Οι επιστήμονες για πρώτη φορά ανακάλυψαν ανθρώπους που ο οργανισμός τους έχει φυσική προστασία απέναντι στη λύσσα. Πρόκειται για απομακρυσμένες κοινότητες του Αμαζονίου στο Περού, που τακτικά εκτίθενται σε νυχτερίδες – βαμπίρ (φορείς του ιού της λύσσας) και έτσι φαίνεται πως έχουν σταδιακά αποκτήσει φυσική ανοσία. Η ανακάλυψη καταρρίπτει την έως τώρα πεποίθηση ότι η μόλυνση από λύσσα είναι σχεδόν 100% θανατηφόρα, εκτός αν δοθεί άμεσα η κατάλληλη θεραπεία.

Οι ερευνητές του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό American Journal of Tropical Medicine and Hygiene, ανέφεραν ότι, από το δείγμα ανθρώπων που εξέτασαν, το 11% είχε προστασία απέναντι στην επικίνδυνη ασθένεια. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν επιβιώσει από τον ιό, χωρίς να έχουν δεχτεί οποιαδήποτε ιατρική αγωγή.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν για πρώτη φορά ότι ίσως υπάρχει ένα είδος φυσικής αντίστασης ή αυξημένης ανοσολογικής αντίδρασης σε ορισμένους πληθυσμούς που εκτίθενται συχνά στη νόσο», δήλωσαν οι ερευνητές και εξέφρασαν την ελπίδα ότι η ανακάλυψη θα οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων αποτελεσματικών θεραπειών κατά της λύσσας, που συνεχίζει να «θερίζει» σε ορισμένα σημεία του πλανήτη.

Η λύσσα εκτιμάται ότι προκαλεί περίπου 55.000 θανάτους ετησίως μόνο στην Αφρική και την Ασία, ενώ ήδη σημειώνονται αυξημένα περιστατικά στην Κίνα, στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Στις ανεπτυγμένες χώρες η νόσος έχει υποχωρήσει σημαντικά χάρη στις εκστρατείες εμβολιασμών των ζώων – φορέων. Παράλληλα, οι άνθρωποι που θεωρούνται ύποπτοι για έκθεση στη λύσσα μπορούν να εμβολιαστούν έγκαιρα και να προφυλαχθούν αποτελεσματικά μέσω της δημιουργίας αντισωμάτων στον οργανισμό έναντι του ιού.

Στην περίπτωση των κατοίκων του Αμαζονίου, ορισμένοι, παρόλο που δεν είχαν εμβολιαστεί ποτέ, βρέθηκαν να έχουν στο αίμα τους αντισώματα κατά του ιού της λύσσας. Από αυτό, κατά τους επιστήμονες, προκύπτει ότι η έκθεση στον ιό δεν έχει κατ’ ανάγκη μοιραία κατάληξη. Δεν αποκλείεται μάλιστα, το ποσοστό των ατόμων με φυσική ανοσία να είναι μεγαλύτερο, αφού όσοι δεν έχουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα για λύσσα, δεν καταφεύγουν στο νοσοκομείο για έλεγχο.

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν ήδη γενετικές μελέτες στα άτομα με φυσική ανοσία στη λύσσα, προκειμένου να ανακαλύψουν τα συγκεκριμένα «μονοπάτια» στη βιοχημεία και φυσιολογία των εν λόγω ανθρώπων, που επιτρέπουν την ανάπτυξη της φυσικής αντίστασης του οργανισμού, ώστε αυτή να μπορεί, στη συνέχεια, να αναπαραχθεί και σε άλλους ανθρώπους με ελεγχόμενο τρόπο, κάτι που θα έσωζε ζωές.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Πιθανή η ύπαρξη καρκινικών βλαστικών κυττάρων

Πώς μπορεί ένας καρκίνος να επανεμφανιστεί ενώ υποτίθεται ότι έχει «εκριζωθεί» με τις θεραπείες; Τρεις νέες μελέτες ειδικών από τις ΗΠΑ, το Βέλγιο και την Ολλανδία έρχονται να ενισχύσουν μια θεωρία η οποία δημιουργεί τα τελευταία χρόνια έριδες μεταξύ των επιστημόνων: οι μελέτες αυτές που δημοσιεύονται στα επιστημονικά περιοδικά Nature και Science δείχνουν ότι οι καρκινικοί όγκοι περιέχουν δεξαμενές από καρκινικά βλαστικά κύτταρα που μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να τροφοδοτήσουν τον καρκίνο οδηγώντας σε υποτροπές. Εάν τα νέα στοιχεία επιβεβαιωθούν, τότε οι επιστήμονες πρέπει να ανακαλύψουν τρόπους εξόντωσης αυτών των κυττάρων, σε περίπτωση που θέλουν κάποια στιγμή να νικήσουν πραγματικά τον καρκίνο.

Τα υγιή βλαστικά κύτταρα, τα οποία θεωρείται από πολλούς ειδικούς ότι αποτελούν το μέλλον της επιστήμης, είναι πλέον γνωστό ότι υφίστανται και είναι πολυδύναμα, έχουν δηλαδή την ικανότητα να μετατρέπονται σε οποιοδήποτε υγιή ιστό του οργανισμό. Στις τρεις νέες μελέτες οι ερευνητές ασχολήθηκαν όμως με έναν άλλο τύπο βλαστικών κυττάρων, τα καρκινικά βλαστικά κύτταρα. Μέχρι σήμερα μόνο κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα καρκινικά βλαστικά κύτταρα αποτελούν ένα βασικό «συστατικό» των όγκων.

Την τελευταία δεκαετία προέκυψαν ενδείξεις ύπαρξης αυτών των κυττάρων σε όγκους του μαστού ή του παχέος εντέρου. Ωστόσο, οι μελέτες εκείνες βασίζονταν σε μεταμόσχευση ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων σε ποντίκια τα οποία δεν διέθεταν ανοσοποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με τους σκεπτικιστές, το τεχνητό αυτό περιβάλλον δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων. Οι τρεις νέες μελέτες παρέχουν τώρα για πρώτη φορά στοιχεία σχετικά με ύπαρξη καρκινικών βλαστικών κυττάρων στους αρχικούς όγκους. Να σημειωθεί ότι τα ευρήματα βασίζονται και πάλι σε πειράματα σε ποντίκια, με αποτέλεσμα να μην σταματήσει ο σκεπτικισμός σχετικά με την ύπαρξη των συγκεκριμένων κυττάρων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Λουίς Παράντα από το Ιατρικό Κέντρο Σαουθγουέστερν στο Πανεπιστήμιο του Τέξας που ήταν επικεφαλής σε μια εκ των τριών μελετών, η ερευνητική ομάδα του η οποία ασχολήθηκε με όγκους του εγκεφάλου θεωρεί ότι «βρήκε τον πραγματικό ένοχο». Ο ερευνητής προσέθεσε πως αν τα ευρήματα αυτά αφορούν και άλλες μορφές καρκίνου, τότε θα πρέπει να αλλάξει η θεώρηση των ειδικών σε ό,τι αφορά τις αντικαρκινικές θεραπείες. Όπως δήλωσε, ακόμη και αν η χημειοθεραπεία συρρικνώσει έναν όγκο αλλά δεν έχει επίδραση στα καρκινικά βλαστικά κύτταρα που τον τροφοδοτούν «ουσιαστικά ελάχιστη πρόοδος θα έχει γίνει στην αντιμετώπιση του καρκίνου».

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Έρευνα: Ο καφές μπορεί να βελτιώσει κάποια συμπτώματα της Πάρκινσον

Αν και η καφεΐνη έχει τη φήμη ότι δημιουργεί υπερένταση και αϋπνία, φαίνεται πως έχει ελαφρώς θετική επίδραση στη βελτίωση του ελέγχου των κινήσεων στους ασθενείς με Πάρκινσον, οι οποίοι εμφανίζουν τρέμουλο και δυσκολία συντονισμού των κινήσεών τους. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από μια νέα έρευνα επιστημόνων από τον Καναδά.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν πολλή καφεΐνη είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν Πάρκινσον, όμως η νέα έρευνα δείχνει ότι ο καφές και η καφεΐνη γενικότερα μπορεί να αμβλύνει την κινητική δυσλειτουργία σε όσους ήδη πάσχουν από τη νόσο. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ και του Γενικού Νοσοκομείου του Μόντρεαλ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό Neurology, μελέτησαν 61 ασθενείς με Πάρκινσον, στους οποίους χορήγησαν είτε χάπια καφεΐνης (100 μιλιγκράμ), είτε εικονικά χάπια (πλασέμπο), δύο φορές τη μέρα επί τρεις εβδομάδες, ενώ στη συνέχεια αύξησαν τη δόση σε 200 μιλιγκράμ δύο φορές ημερησίως για άλλες τρεις εβδομάδες. Η δοσολογία αυτή αντιστοιχεί σε δύο έως τέσσερα φλιτζάνια καφέ τη μέρα.

Μετά από τις έξι εβδομάδες, οι μισοί ασθενείς που είχαν πάρει καφεΐνη εμφάνιζαν κατά μέσον όρο μία βελτίωση της τάξης του 5% στα κινητικά συμπτώματα της νόσου σε σχέση με όσους είχαν απλώς, εν αγνοία τους, πάρει τα χάπια – πλασέμπο χωρίς καφεΐνη. Όσοι είχαν πάρει την καφεΐνη, είχαν ειδικότερα μία βελτίωση κατά 3% στην ταχύτητα των κινήσεών τους και στον βαθμό ακαμψίας σε σχέση με τη δεύτερη ομάδα που είχαν κάνει την εικονική θεραπεία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μία προληπτική κατανάλωση καφέ που θα παρείχε οφέλη της τάξης του 5%, θα καθυστερούσε τα κινητικά συμπτώματα της Πάρκινσον μόνο κατά έξι μήνες περίπου. Από την άλλη, η λήψη της καφεΐνης δεν φάνηκε να βελτιώνει την υπνηλία των ασθενών στη διάρκεια της μέρας, ούτε γενικότερα την ποιότητα της ζωής τους, τα συμπτώματα κατάθλιψης ή την ποιότητα του ύπνου τους.

Οι ερευνητές εξάλλου επισήμαναν ότι η μελέτη τους είχε μικρή χρονική διάρκεια και ότι τα όποια οφέλη της καφεΐνης μπορεί να εξασθενούν με το πέρασμα του χρόνου. Ακόμα, υπογράμμισαν την ανάγκη να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες σχετικά με το ζήτημα.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com