Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Οι Βορειοαφρικανοί έτρωγαν… γιαούρτι ήδη πριν από 7.000 χρόνια

Το γιαούρτι ίσως να συμπλήρωνε το μενού των Βορειοαφρικανών πριν από 7.000 χρόνια, σύμφωνα με μια καινούργια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature. Ίχνη λιπαρών ουσιών από γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση βρέθηκαν σε κεραμικά θραύσματα, γεγονός που πιθανόν υποδηλώνει ότι οι κάτοικοι της περιοχής είχαν βρει τρόπο να αντιμετωπίσουν τη δυσανεξία στη λακτόζη, το βασικό σάκχαρο του γάλακτος.
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον βιομοριακό αρχαιολόγο Ρίτσαρντ Έβερσεντ και την αρχαιολόγο Τζούλι Ντουν από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, ανέλυσαν την κεραμική από τη βραχοσκεπή Τακαρκόρι –βρίσκεται στην οροσειρά Ακακούς της νοτιοδυτικής Λιβύης–, η οποία χρονολογείται από το 5200 έως το 3000 π. Χ. Αν και σήμερα αποτελεί τμήμα της Σαχάρας, το τοπίο πριν από 7.000 χρόνια ήταν εντελώς διαφορετικό: καταπράσινο, με βλάστηση που μπορούσε να συντηρήσει γαλακτοφόρα ζώα.
Η βραχοσκεπή Τακαρκόρι, καθώς και άλλες παρόμοιες τοποθεσίες της περιοχής, φιλοξενούν βραχογραφίες με ζωηρά και ποικίλα χρώματα, που απεικονίζουν βοοειδή, κάποια με μαστούς, ακόμα και παραστάσεις ανθρώπων που αρμέγουν αγελάδες. Η χρονολόγησή τους ωστόσο είναι σχεδόν αδύνατη. Στις ίδιες θέσεις, οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης τμήματα οστών από εξημερωμένα βοοειδή, ωστόσο τα ευρήματα αυτά δεν δείχνουν αν τα χρησιμοποιούσαν για κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα ή για κάτι άλλο.
Οι ερευνητές μελέτησαν 81 θραύσματα, από τα οποία τα 29 περιείχαν λίπη και περίπου τα μισά από αυτά λιπαρές ουσίες από γαλακτοκομικά προϊόντα. Από τις αναλύσεις βρέθηκαν επίσης ότι τα λιπαρά γάλακτος προέρχονταν από διάφορα φυτά, συνεπώς οι άνθρωποι που τα άρμεγαν μάλλον τα μετακινούσαν πολύ. «Θα πρέπει να τα έβοσκαν πάνω – κάτω στα βουνά, ανάλογα με την εποχή», δηλώνει στο περιοδικό ο Έβερσεντ.
Ο Μαρκ Τόμας, γενετιστής από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, χαρακτηρίζει το εύρημα «συναρπαστικό». Εικάζει μάλιστα ότι οι μεταλλάξεις που επιτρέπουν στους ενήλικες να αφομοιώνουν τη λακτόζη και οι οποίες προέκυψαν πριν από περίπου 6.000 χρόνια στην Ευρώπη και αργότερα επεκτάθηκαν και στην Αφρική, θα πρέπει να προσέφεραν μοναδικό πλεονέκτημα στους ανθρώπους που ζούσαν σε περιοχές οι οποίες μαστίζονταν από την ξηρασία. Γιατί το φρέσκο γάλα είναι μια πολύ καλή πηγή αμόλυντου υγρού και οι άνθρωποι που μπορούσαν να το χωνέψουν θα ήταν καλύτερα ενυδατωμένοι από εκείνους που δεν διέθεταν το κατάλληλο ένζυμο, τη λακτάση.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Επιστήμονες: Κάποτε υπήρχε νερό στα έγκατα του Άρη…

Νέα στοιχεία έρχονται να ενισχύσουν την πεποίθηση των επιστημόνων ότι, εκτός από τη Γη, η οποία είναι ο μόνος πλανήτης του ηλιακού συστήματος που διαθέτει μεγάλα υδάτινα αποθέματα στο εσωτερικό του, και ο Άρης κάποτε είχε αφθονία νερού στα έγκατά του. Αν και έως τώρα έχουν συσσωρευτεί αρκετές ενδείξεις για το ότι παλιά υπήρχαν μεγάλες ποσότητες νερού στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη, μέχρι τώρα πιστευόταν ότι το εσωτερικό του ήταν άνυδρο – μία αντίληψη που τώρα μάλλον ανατρέπεται.
Επιστήμονες του Ινστιτούτου Κάρνεγκι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο γεωλογικό περιοδικό Geology, ανέλυσαν το περιεχόμενο δύο μετεωριτών αρειανής προέλευσης που ανακαλύφθηκαν στη Γη. Οι μετεωρίτες, οι οποίοι πιστεύεται ότι προέρχονται από τον μανδύα του Κόκκινου Πλανήτη (δηλαδή από το εκτεταμένο γεωλογικό στρώμα μεταξύ του φλοιού και του πυρήνα), εκτινάχθηκαν από τον Άρη πριν από περίπου 2,5 εκατομμύρια χρόνια και κατέληξαν στη Γη παγιδευμένοι από τη βαρύτητά της.
Αναλύοντας γεωχημικά τη σύνθεση των δύο μετεωριτών, οι γεωλόγοι συμπέραναν ότι ο μανδύας του Άρη, σε ορισμένα σημεία, πρέπει να περιείχε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που έχουν υποθέσει ως τώρα οι επιστήμονες, σε σημείο που να μην διέφερε από την ποσότητα των υπόγειων υδάτων της Γης. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το νερό υπήρχε ήδη από την αρχική φάση σχηματισμού του Άρη και έκτοτε ο πλανήτης διατήρησε την ικανότητά του να διακρατεί αποθέματα νερού στο εσωτερικό του.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Αμερικανών ερευνητών, ο μανδύας του Άρη περιείχε 70 έως 300 μέρη νερού (ppm) ανά εκατομμύριο. Συγκριτικά, το ανώτερο στρώμα του μανδύα της Γης περιέχει κατά προσέγγιση 50 έως 300 μέρη νερού ανά εκατομμύριο. Τα ηφαίστεια θεωρούνται ο κύριος μηχανισμός μέσω του οποίου το νερό του Άρη ανέβαινε από τα έγκατα του πλανήτη προς την επιφάνειά του. Τα νέα στοιχεία ενισχύουν επίσης την άποψη ότι, αφού υπήρχε τόσο νερό, είναι πολύ πιθανό να υπήρχαν κάποτε κάποιες μορφής ζωής -όχι κατ’ ανάγκην νοήμονες!- στον γειτονικό πλανήτη. Και δεν αποκλείεται να υπάρχουν ακόμα, αν τουλάχιστον κρίνει κανείς από την ανθεκτικότητα των γήινων μικροοργανισμών.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Greenpeace: Ξεκινά εκστρατεία για τη διάσωση της Αρκτικής

Η Greenpeace ξεκίνησε χθες από τη Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη Ρίο+20 μια νέα εκστρατεία, στην οποία θα συμμετάσχουν ηθοποιοί, σκηνοθέτες, αστέρες της μουσικής και επιχειρηματίες, για να παραμείνει η Αρκτική ένα παρθένο καταφύγιο χωρίς πετρελαϊκές γεωτρήσεις και βιομηχανική αλιεία.
Σύμφωνα με την Greenpeace στην εκστρατεία αυτή –μια από τις πιο φιλόδοξες που έχει ξεκινήσει ποτέ– παίρνουν μέρος «εκατό προσωπικότητες από όλο τον κόσμο». Ανάμεσα στις προσωπικότητες αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων οι ηθοποιοί Χιου Γκραντ, Έμιλι Μπλαντ, Χαβιέ Μπαρδέμ, Πενέλοπε Κρουζ, Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Τζέρεμι Άιρονς, οι επιχειρηματίες Ρίτσαρντ Μπράνσον, Ντέιβιντ ντε Ρόθτσαϊλντ, οι σκηνοθέτες Πέδρο Αλμοδόβαρ, Στίβεν Φρίαρς, οι τραγουδιστές Άνι Λένοξ, Πολ Μακάρτνεϊ, Μπράιαν Άνταμς και η σχεδιάστρια Βίβιεν Γουέστγουντ.
«Αυτή τη στιγμή ο τεράστιος χώρος γύρω από τους πόλους ανήκει σε όλους μας, γιατί το διεθνές δίκαιο τον αναγνωρίζει ως διεθνή ύδατα», επισημαίνει η περιβαλλοντική οργάνωση. Όμως καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία και λιώνουν οι πάγοι, οι χώρες που γειτνιάζουν με την Αρκτική προωθούν τις εδαφικές τους διεκδικήσεις «για να ανοίξουν την πόρτα στους πετρελαϊκούς ομίλους».
Σύμφωνα με τον Κούμι Ναϊντού, γενικό διευθυντή της Greenpeace International, «η Αρκτική είναι στόχος επιθέσεων και πρέπει να δράσουμε για να την προστατεύσουμε». «Μια απαγόρευση στις πετρελαϊκές γεωτρήσεις και στη μη βιώσιμη αλιεία θα ήταν μια μεγάλη νίκη», πρόσθεσε.
Η περιβαλλοντική οργάνωση επισημαίνει ότι η πετρελαϊκή εταιρεία Shell αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες υπεράκτιες διερευνητικές γεωτρήσεις σε δύο περιοχές της Αρκτικής, κοντά στην Αλάσκα. Ο ρωσικός πετρελαϊκός όμιλος Gazprom αναμένεται επίσης να επέμβει στην Αρκτική φέτος. Η εκστρατεία της Greenpeace ξεκίνησε χθες, 21 Ιουνίου, καθώς είναι η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com