Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Ανησυχητική η αύξηση των κρουσμάτων διαβήτη


Μέχρι πριν από μία δεκαετία το ποσοστό των εφήβων που παρουσίαζαν «διαβήτη των ενηλίκων» δεν ξεπερνούσε το 3%. Σήμερα, η συχνότητα του σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ στους εφήβους με διαβήτη αγγίζει το 40%. Το ανησυχητικό αυτό στοιχείο δείχνει ότι ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η μεγάλη απειλή των ετών που θα ακολουθήσουν, επισημαίνουν οι επιστήμονες, προσθέτοντας ότι η πρόληψη και η θεραπευτική αντιμετώπισή του είναι το Α και το Ω για την αναχαίτιση της επιδημίας.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Χαλβατσιώτης και ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Υφαντόπουλος, σε όλο τον πλανήτη πάσχουν 366 εκατομμύρια άτομα από σακχαρώδη διαβήτη. Από αυτούς, 52,8 εκατομμύρια ζουν στην Ευρώπη ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι το 2030 ο αριθμός των πασχόντων θα φθάσει στα 64 εκατομμύρια. Το 75% των ατόμων με διαβήτη έχει χάσει τη ζωή του λόγω καρδιαγγειακών προβλημάτων - την πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη.
Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, έχει υπολογιστεί ότι οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη ανήλθαν το 2011 σε 603.360 (7% των ενηλίκων) και αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων, καθώς το ένα τέταρτο του ανδρικού πληθυσμού στο λεκανοπέδιο της Αττικής παρουσιάζει προδιαβήτη με την εικόνα του μεταβολικού συνδρόμου. «Η σχέση του σακχαρώδη διαβήτη με την παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο είναι στενή» υπογράμμισε ο κ. Χαλβατσιώτης. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το ποσοστό των πασχόντων στη χώρα μας θα φθάσει το 8,3% έως το 2030.
Σύμφωνα με τον κ. Χαλβατσιώτη, ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να χαρακτηριστεί ως το «τσουνάμι» του 21ου αιώνα. Κάθε 7 δευτερόλεπτα καταγράφεται ένας θάνατος και ετησίως 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χάνουν τη ζωή τους. Όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, επιβάλλεται η σωστή ρύθμιση του σακχάρου, διαφορετικά μπορεί να εμφανισθούν επιπλοκές επικίνδυνες ακόμη και για τη ζωή του πάσχοντα.
«Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ τείνει να εξελιχθεί σήμερα σε μία σύγχρονη επιδημία με σημαντικές κλινικές και οικονομικές επιπτώσεις στην κοινωνία και τα υγειονομικά συστήματα», ανέφερε ο κ. Υφαντόπουλος. Όπως επισήμανε ο κ. Χαλβατσιώτης, η σωστή ρύθμιση του διαβήτη δεν προσφέρει μόνο ποιότητα ζωής στον πάσχοντα, αλλά μειώνει και το κόστος της νόσου.
Τα νέα καινοτόμα φάρμακα, επισήμαναν οι επιστήμονες, βελτιώνουν πολύ την ποιότητα ζωής των ασθενών. Προσφάτως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χρήση της βιλνταγλιπτίνης σε πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ ως μονοθεραπεία σε ασθενείς οι οποίοι δεν μπορούν να ρυθμίσουν το σάκχαρό τους με δίαιτα και άσκηση και δεν μπορούν να λάβουν ως θεραπεία τη φαρμακευτική ουσία μετφορμίνη (χορηγείται ως βασική θεραπεία στους πάσχοντες από διαβήτη τύπου ΙΙ).
Καταλήγοντας οι δύο επιστήμονες τόνισαν ότι επιβάλλεται η λήψη μέτρων δημόσιας υγείας για την πρόληψη και την ενημέρωση του κοινού για την υιοθέτηση ενός υγιέστερου τρόπου επιβίωσης. Σημείωσαν επίσης, ότι οι χώρες-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσουν μία ολιστική προσέγγιση της ασθένειας, που θα βασίζεται σε μία πολυπαραγοντική ανάλυση, στην οποία θα εξετάζεται το φάσμα παροχής των υπηρεσιών υγείας που θα διατίθεται για τη νόσο σε σχέση με τη διατήρηση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Η ανακάλυψη ενός γονιδίου οδηγεί στη δημιουργία αντισυλληπτικού για άντρες


Η ανακάλυψη ενός γονιδίου που παίζει ρόλο-κλειδί στην ανάπτυξη του σπέρματος, μπορεί μελλοντικά να οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου τύπου μη ορμονικού αντισυλληπτικού για τους άνδρες, σύμφωνα τουλάχιστον με μία νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων.
Αν και διάφορες επιστημονικές ομάδες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αναπτύξουν ένα μη ορμονικό ανδρικό αντισυλληπτικό (ως εναλλακτική λύση στο γυναικείο ορμονικό αντισυλληπτικό χάπι) είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ένα γονίδιο το οποίο ελέγχει όχι την αρχική δημιουργία, αλλά την μετέπειτα ανάπτυξη του σπέρματος.
Οι ερευνητές του Κέντρου Αναπαραγωγικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό γενετικής «PLoS Genetics», ανακάλυψαν ένα γονίδιο, το Katnal1, που εμπλέκεται στην ωρίμανση του σπέρματος στους όρχεις. Αν βρεθεί τρόπος να ρυθμιστεί αυτό το γονίδιο έτσι ώστε να εμποδιστεί η ανάπτυξη του σπέρματος, τότε το σπέρμα δεν θα είναι αρκετά ώριμο για να μπορεί να γονιμοποιεί ωάρια γυναικών. Η ανακάλυψη θα μπορούσε επίσης μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τους ερευνητές, να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την ανδρική υπογονιμότητα, τουλάχιστον σε εκείνες τις περιπτώσεις που το πρόβλημα οφείλεται σε δυσλειτουργία του εν λόγω γονιδίου.

Έρευνα προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη άνοδο της θερμοκρασίας

Ακόμα μεγαλύτερη από ό,τι προέβλεπαν έως τώρα οι ερευνητές, ενδέχεται να είναι η άνοδος της θερμοκρασίας που θα συντελεστεί τις επόμενες δεκαετίες στον πλανήτη. Όπως προκύπτει από νέα έρευνα επιστημόνων από τη Γερμανία, η μέση θερμοκρασία στη Γη ίσως αυξηθεί κατά περισσότερο από 3,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την εποχή πριν από τη βιομηχανική επανάσταση. Σε αυτή την περίπτωση, αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος να υπάρξουν στον πλανήτη μας ξηρασίες, πλημμύρες και άνοδος της στάθμης των θαλασσών.
Οι επιστήμονες σε νέα έκθεσή τους, αναθεώρησαν την προ εξαμήνου προηγούμενη εκτίμησή τους, που θεωρούσε ότι η αύξηση δεν θα ξεπερνούσε το όριο των 3,5 βαθμών μέχρι το τέλος του αιώνα, το οποίο θεωρείται και «κατώφλι» αυξημένου κινδύνου. Να σημειωθεί ότι ο στόχος του ΟΗΕ προκειμένου η κλιματική αλλαγή να μην έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες, είναι η αύξηση της θερμοκρασίας να μην ξεπεράσει τους δύο βαθμούς σε σχέση με τα επίπεδα προ της βιομηχανικής επανάστασης.
Η νέα έρευνα αναθεώρησε προς το δυσμενέστερο τις προβλέψεις της, με το σκεπτικό ότι οι προηγούμενες μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις βασίζονταν σε μη ρεαλιστικές προϋποθέσεις, όπως ότι όλες οι χώρες του πλανήτη θα τηρήσουν τις –ούτως ή άλλως ανεπαρκείς– δεσμεύσεις τους για την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσο περνάει ο καιρός τόσο μεγαλώνει (αντί να μικραίνει) η απόκλιση ανάμεσα στις υποσχέσεις και δεσμεύσεις των κρατών και στις πραγματικές παρεμβάσεις τους.
Προς το παρόν πάντως, οι Γερμανοί ερευνητές δεν είναι σε θέση να συγκεκριμενοποιήσουν πόσο ακριβώς πάνω από τους 3,5 βαθμούς Κελσίου μπορεί να αυξηθεί η θερμοκρασία. Το πρόγραμμα πρόβλεψης, με την ονομασία CAT (Climate Action Tracker), αποτελεί κοινή δράση της εταιρίας κλιματολογικών ερευνών Climate Analytics, της Ecofys και του Ινστιτούτου Ερευνών για το Κλίμα του Πότσνταμ.
Για να επιτευχθεί ο στόχος της ανόδου της θερμοκρασίας έως δύο βαθμούς που έχει θέσει ο ΟΗΕ, πρέπει οι ετήσιες παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να μην ξεπερνούν τους 44 δισεκατομμύρια τόνους έως το 2020. Όμως οι προβλέψεις των γερμανών επιστημόνων είναι ότι έως τότε θα υπάρχει μία μέση ετήσια απόκλιση προς τα πάνω της τάξης των 9 έως 11 δισεκατομμυρίων τόνων. Σήμερα, ο πλανήτης εκπέμπει κάθε χρόνο περίπου 48 δισ. τόνους αυτών των αερίων, μεταξύ των οποίων τα κυριότερα είναι το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο. Από αυτή την ποσότητα, χονδρικά η Κίνα εκλύει επτά δισ. τόνους, οι ΗΠΑ έξι και η ΕΕ πέντε.
Πέρυσι το Δεκέμβριο, στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής οι χώρες του πλανήτη συμφώνησαν να δεσμευθούν σε ένα νέο παγκόσμιο σύμφωνο για την συγκράτησης της κλιματικής αλλαγής. Η συμφωνία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί έως το 2015 και να τεθεί σε ισχύ το 2020.