Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Ήλιος: Η πιο τέλεια σφαίρα στη φύση


Ο ήλιος, το άστρο του ηλιακού μας συστήματος, είναι το πιο τέλειο σφαιρικό αντικείμενο που είναι γνωστό στο σύμπαν, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, οι οποίοι έκαναν τις πιο ακριβείς μετρήσεις του που έχουν γίνει μέχρι σήμερα μετά από προσπάθειες περίπου 50 ετών και μετά πολλών εμποδίων, κυρίως εξαιτίας της παρεμβαλλόμενης ατμόσφαιρας της Γης.

Αυτήν τη φορά, οι μετρήσεις έγιναν από το διάστημα πάνω από το πέπλο της γήινης ατμόσφαιρας με τη βοήθεια του δορυφορικού Παρατηρητηρίου Ηλιακής Δυναμικής (SDΟ) της NASA που βρίσκεται σε γεωσύγχρονη τροχιά γύρω από τον ήλιο, τραβώντας περίπου 15.000 φωτογραφίες του άστρου κάθε μέρα.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Τζέφρι Κουν του ινστιτούτου Αστρονομίας του πανεπιστημίου της Χαβάης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science, μέτρησαν για πρώτη φορά με τόση ακρίβεια το πόσο πεπλατυσμένος είναι ο Ήλιος στην περιοχή του ισημερινού του (25% λιγότερο από τις έως τώρα εκτιμήσεις τους). Δήλωσαν έκπληκτοι, όπως είπαν, όταν ανακάλυψαν ότι ουσιαστικά το άστρο μας δεν «φουσκώνει» σχεδόν καθόλου, ειδικά αν ληφθεί υπόψη πόσο μεγάλο είναι.

Η διάμετρος του ήλιου είναι περίπου 1,4 εκατομμύρια χιλιόμετρα, αλλά η διαφορά της διαμέτρου του στον ισημερινό(οριζόντια διάμετρος) και ανάμεσα στους δύο πόλους (κάθετη διάμετρος) είναι μόλις δέκα έως δώδεκα χιλιόμετρα, απόσταση αμελητέα για ένα τόσο μεγάλο ουράνιο σώμα. Συγκριτικά, στη Γη, ο ισημερινός (η οριζόντια διάμετρος) είναι πιο «φουσκωμένος» κατά περίπου 43 χιλιόμετρα σε σχέση με την απόσταση ανάμεσα στους δύο πόλους.

Αν ο ήλιος είχε τις διαστάσεις μιας μπάλας ποδοσφαίρου, η ανεπαίσθητη διόγκωσή του στην περιοχή του ισημερινού του θα ήταν μικρότερη και από το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας. Αν ο ήλιος συρρικνωνόταν σε μία σφαίρα διαμέτρου ενός μέτρου, η διάμετρος του ισημερινού του θα ήταν μόλις 17 εκατομμυριοστά του μέτρου μεγαλύτερη από τη διάμετρο βορείου-νοτίου πόλου, δηλαδή του άξονα περιστροφής του. Μόνο μία τεχνητή σφαίρα από πυρίτιο -που όμως δεν είναι φυσικό αντικείμενο- είναι πιο τέλεια σφαιρική.

Ο ήλιος περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του κάθε σχεδόν 28 γήινες ημέρες και δεν έχει στερεή επιφάνεια, αλλά είναι μία καυτή σφαίρα αερίων. Οι αστρονόμοι πάντα πίστευαν ότι ο ισημερινός του θα ήταν πεπλατυσμένος, δίνοντας στο άστρο ένα σχήμα ελαφρώς σαν ιπτάμενο δίσκο, κάτι που όντως συμβαίνει στον μεγάλο αέριο πλανήτη Δία, ο οποίος είναι περίπου 7% πλατύτερος στον ισημερινό του από ότι μεταξύ των πόλων του. Στον Κρόνο η απόκλιση ανάμεσα στην οριζόντια και την κάθετη διάμετρο είναι ακόμαμεγαλύτερη, φθάνοντας έως το 10%.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Έρευνα: Τα καρύδια βελτιώνουν την ποιότητα του σπέρματος


Αν τρώει κανείς περίπου δύο χούφτες καρύδια τη μέρα για μερικές εβδομάδες μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματός του, ιδίως αν είναι νέος. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει τουλάχιστον μία νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, η οποία πάντως δεν παρέχει τη διαβεβαίωση ότι αυτή η βελτίωση θα βοηθήσει όντως την ανδρική γονιμότητα.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Λος Άντζελες (UCLA) που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό Biology of Reproduction, διαπίστωσαν ότι η καθημερινή κατανάλωση καρυδιών επί 12 εβδομάδες είχε ευεργετικά αποτελέσματα στο σχήμα του σπέρματος, την ποσότητα, την κινητικότητα και τη ζωτικότητά του.

Η μελέτη αφορούσε 117 άνδρες ηλικίας 21 έως 35 ετών που είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες από τις οποίες μόνο η πρώτη έτρωγε 75 γραμμάρια καρύδια καθημερινά. Το σπέρμα των ανδρών της πρώτης ομάδας βελτιώθηκε αισθητά από ποσοτική και ποιοτική άποψη, ενώ της δεύτερης όχι. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ωφέλιμη δράση των καρυδιών οφείλεται κυρίως σταλιπαρά οξέα που περιέχουν και βοηθάνε στην καλύτερη ανάπτυξη του σπέρματος.

«Είναι εύκολο κανείς να γελάσει με έρευνες όπως αυτή, όμως υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ορισμένες πλευρές της διατροφής ενός άνδρα μπορούν να επηρεάσουν τον αριθμό και την ποιότητα των σπερματοζωαρίων που παράγονται από τους όρχεις του», δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες προτίθενται να κάνουν δοκιμές σε ζευγάρια με πρόβλημα γονιμότητας λόγω της φτωχής ποιότητας του ανδρικού σπέρματος, κατά πόσο μία καθημερινή δίαιτα με καρύδια θα επιφέρει επιτυχία στη σύλληψη παιδιού. Συνήθως η ανδρική υπογονιμότητα αποδίδεται στο αραιό ή μειωμένων δυνατοτήτων σπέρμα. 


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Πιο κοντά στο πρώτο μη ορμονικό ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι

Ερευνητές στις ΗΠΑ και τη Βρετανία (μεταξύ των οποίων ο ελληνικής καταγωγής Παναγής Φιλιππακόπουλος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης) βρήκαν μια ουσία που μπορεί να αποτελέσει το πρώτο αποτελεσματικό και μη ορμονικό αντισυλληπτικό χάπι για τους άνδρες.

Η πολλά υποσχόμενη ουσία –που ακόμα πάντως δεν είναι έτοιμη για κλινική δοκιμή– δοκιμάστηκε σε αρσενικά ποντίκια και τα κατέστησε πρόσκαιρα στείρα, χωρίς να αμβλύνει τις σεξουαλικές ορμές τους. Όταν τα πειραματόζωα σταμάτησαν να παίρνουν την ουσία, το σπέρμα τους ανέκαμψε και τα ποντίκια ήσαν σε θέση να παράγουν φυσιολογικούς απογόνους. Μετά από 6 εβδομάδες καθημερινής χορήγησης της ουσίας, το σπέρμα των ποντικιών μειώθηκε σε ποσοστό σχεδόν 90%, ενώ μόνο το 5% από το υπόλοιπο μπορούσε να «κολυμπήσει» κανονικά. Μετά από τρεις μήνες, κανένα από τα αρσενικά ποντίκια δεν ήταν σε θέση να γονιμοποιήσει. Η ικανότητα γονιμοποίησης επανήλθε όμως πλήρως σε όλα τα αρσενικά πειραματόζωα έναν έως δύο μήνες μετά τη διακοπή λήψης της ουσίας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζέιμς Μπράντνερ του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας Cell, ανέφεραν ότι η ουσία παράγει μία ταχεία και αναστρέψιμη μείωση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων και την κινητικότητά τους, με έντονες επιπτώσεις για τη γονιμότητα. Μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί εύκολο να δημιουργηθεί ένα ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι, κυρίως εξαιτίας της δυσκολίας που αντιμετωπίζει οποιοδήποτε φάρμακο να υπερβεί τον υπάρχοντα φυσικό φραγμό ανάμεσα στο αίμα και στο σπέρμα (ώστε να μην περνάνε παθογόνοι μικροοργανισμοί) και να καταφέρει να φθάσει έτσι μέσω του αίματος στα κύτταρα που παράγουν το σπέρμα στους όρχεις.

Η νέα ουσία με την εργαστηριακή ονομασία JQ1 είναι ένα μόριο που αναστέλλει τη δράση μίας πρωτεΐνης, της BRDT, η οποία είναι ουσιώδης για τη γονιμότητα, με συνέπεια το σπέρμα να είναι πλέον κατά πολύ αραιότερο και μικρότερων δυνατοτήτων, λόγω της δραματικά μειωμένης κινητικότητάς του. Οι ερευνητές δηλώνουν αισιόδοξοι επειδή η συγκεκριμένη ουσία όχι μόνο είναι αποτελεσματική, αλλά έχει πλήρως αναστρέψιμη επίδραση, χωρίς μάλιστα να επιδρά αρνητικά στο επίπεδο της τεστοστερόνης, της ανδρικής ορμόνης που καθορίζει τον βαθμό σεξουαλικής διάθεσης. «Δεν έχει υπάρξει κανένα νέο αναστρέψιμο αντισυλληπτικό για τους άνδρες από την εποχή που δημιουργήθηκε το προφυλακτικό», σημειώνουν.

Οι Αμερικανοί ερευνητές πιστεύουν ότι μελλοντικά η ουσία –μετά από περαιτέρω βελτίωσή της και δοκιμές σε άνδρες (για να ελεγχθούν η ασφάλεια του φαρμάκου και τυχόν μακροπρόθεσμες παρενέργειες)– θα μπορούσε να μετατραπεί σε μορφή χαπιού, όπως τα γυναικεία αντισυλληπτικά, και να βοηθήσει σημαντικά στον έλεγχο των ανεπιθύμητων γεννήσεων. Να σημειωθεί ότι περισσότερες από 100 εκατ. γυναίκες παίρνουν αντισυλληπτικά διεθνώς εδώ και δεκαετίες.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ανακαλύφθηκε νέα μορφή άνθρακα που χαράζει ακόμα και διαμάντι!

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Κίνα βρήκαν μια νέα μορφή κρυσταλλικού και ταυτόχρονα άμορφου άνθρακα που είναι ιδιαίτερα σκληρός και μπορεί να χαράξει ακόμα και το διαμάντι. Η ανακάλυψη μπορεί να έχει πρακτικές εφαρμογές σε διάφορες μηχανικές, ηλεκτρονικές και ηλεκτροχημικές χρήσεις.

Οι ερευνητές του επιστημονικού Ινστιτούτου Κάρνεγκι της Ουάσιγκτον, με επικεφαλής τον Λιν Γουάνγκ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό Science, δήλωσαν ότι δημιούργησαν έναν νέο τύπο άνθρακα, συγκρίσιμου με το διαμάντι, όσον αφορά τη δυσκολία να συμπιεστεί και τη σκληρότητά του. Το νέο υλικό, αφού δημιουργηθεί υπό πολύ υψηλή πίεση, στη συνέχεια είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε φυσιολογικές συνθήκες, γι’ αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε πολλές πρακτικές εφαρμογές.

Ο άνθρακας είναι το τέταρτο πιο διαδεδομένο χημικό στοιχείο στο σύμπαν και συναντάται σε μια ποικιλία μορφών, μερικές από τις οποίες είναι πιο κοινές (όπως το κάρβουνο, ο γραφίτης στις μύτες των μολυβιών και το διαμάντι), ενώ άλλες είναι πιο «εξωτικές», όπως το γραφένιο, οι κυλινδρικοί νανοσωλήνες άνθρακα και το φουλλερένιο. Ορισμένες μορφές άνθρακα είναι κρυσταλλικές, εμφανίζοντας μια οργανωμένη εσωτερική δομή, ενώ άλλες είναι άμορφες χωρίς κρυσταλλική δομή. Η νέα μορφή άνθρακα είναι υβριδική συνδυάζοντας τόσο κρυσταλλικά, όσο και άμορφα στοιχεία, κάτι που ποτέ έως τώρα δεν είχε παρατηρηθεί ή δημιουργηθεί.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν με μόρια, τα οποία ονομάζονται «κλωβοί άνθρακα- 60», που δημιουργούνται από άκρως δομημένες σφαίρες άνθρακα, αποτελούμενες από πενταγωνικούς και εξαγωνικούς δακτυλίους συνδεδεμένους μεταξύ τους, έτσι ώστε να σχηματίζεται ένα σφαιρικό κοίλο σχήμα. Στα κενά ανάμεσα στα σφαιρίδια αυτά προστέθηκε ένας οργανικός διαλύτης (ξυλόλιο), δημιουργώντας έτσι μια νέα δομή, η οποία υπέστη μεγάλες πιέσεις.

Τελικά, υπό την υψηλή πίεση (περίπου 320.000 φορές μεγαλύτερη από τη συνήθη πίεση στην επιφάνεια της Γης), η νέα δομή άρχισε να καταρρέει σε πιο άμορφα συμπλέγματα άνθρακα, που όμως παρέμειναν στις αρχικές θέσεις τους, σχηματίζοντας έτσι τη δομή ενός κρυσταλλικού πλέγματος. Αυτή η υβριδική (κρυσταλλική και ταυτόχρονα άμορφη) δομή άνθρακα αποδείχτηκε τόσο σκληρή που χάραξε το διαμαντένιο εργαλείο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την άσκηση της πίεσης πάνω στο νέο υλικό. Το διαμάντι θεωρείται το πιο σκληρό υλικό στη φύση, πράγμα που οφείλεται στους πολύ ισχυρούς χημικούς δεσμούς ανάμεσα στα άτομα του άνθρακα που περιέχει.

Το νέο υλικό από άνθρακα έχει το πλεονέκτημα ότι δημιουργείται σε συνθήκες δωματίου, ενώ το συνθετικό διαμάντι σε υψηλή θερμοκρασία περίπου 1.500 βαθμών Κελσίου. Όμως μένει να αποδειχτεί κατά πόσο ο σκληρός άνθρακας μελλοντικά θα ανταγωνιστεί οικονομικά το διαμάντι σε πρακτικές εφαρμογές.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com