Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Ανακαλύφθηκε κοντινός εξωπλανήτης μικρότερος και από τη Γη

Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι ανακάλυψαν ένα πλανήτη έξω από το ηλιακό μας σύστημα, ο οποίος είναι σε μέγεθος περίπου τα δύο τρίτα της Γης. Ο ασυνήθιστα μικρός εξωπλανήτης, εφόσον επιβεβαιωθεί η ύπαρξή του, βρίσκεται σε σχετικά κοντινή απόσταση, μόλις 33 έτη φωτός, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ο κοντινότερος πλανήτης που είναι πιο μικρός από τον δικό μας,. Όμως είναι πιο καυτός και από την Αφροδίτη, άρα δεν θεωρείται κατάλληλος για τη φιλοξενία μορφών ζωής.
Η ανακάλυψη έγινε με τη βοήθεια του υπέρυθρου διαστημικού τηλεσκοπίου Spitzer της NASA από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Φλόριδα. Είναι η πρώτη φορά που το εν λόγω τηλεσκόπιο ανακαλύπτει έναν εξωπλανήτη και η σχετική δημοσίευση θα γίνει στο περιοδικό αστροφυσικής The Astrophysical Journal.
Ο υποψήφιος (λέγεται έτσι μέχρι να επιβεβαιωθεί) εξωπλανήτης, με την ονομασία UCF-1.01, έχει εκτιμώμενη διάμετρο 8.400 χιλιομέτρων (έναντι 12.713 χλμ της Γης) και θεωρείται πολύ καυτός, με πιθανή θερμοκρασία 600 βαθμών Κελσίου, καθώς βρίσκεται σε πολύ κοντινή τροχιά γύρω από το άστρο του, έναν ερυθρό νάνο με την ονομασία GJ 436. Το έτος του (η διάρκεια περιφοράς γύρω από το άστρο του) διαρκεί μόλις 1,4 γήινες μέρες.
Αν ποτέ ο εν λόγω εξωπλανήτης είχε κάποια ατμόσφαιρα, αυτή πια θα έχει εξατμιστεί προ πολλού λόγω της εγγύτητας στο άστρο του. Έτσι, είναι πιθανό ότι σήμερα πλέον μοιάζει με τον Ερμή, τον κοντινότερο στον Ήλιο πλανήτη του δικού μας συστήματος. Μάλιστα, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, οι επιστήμονες δεν αποκλείουν η επιφάνεια του εξωπλανήτη να έχει λιώσει και να είναι καλυμμένη από μάγμα.
Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν επίσης ενδείξεις για έναν ακόμα μικρότερο από τη Γη εξωπλανήτη στο ίδιο αστρικό σύστημα, τον UCF 1.02. Ελάχιστοι εξωπλανήτες μικρότεροι από τη Γη έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Το διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ» έχει ήδη ανακαλύψει τρεις επιβεβαιωμένους εξωπλανήτες μικρότερους από τον δικό μας, από τους οποίους ο ένας θεωρείται ακόμα μικρότερος και από αυτόν που εντόπισε το τηλεσκόπιο «Σπίτσερ», με εκτιμώμενη διάμετρο ανάλογη περίπου του Άρη ή το 57% της διαμέτρου της Γης.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας στους ηλικιωμένους

Οι άνθρωποι που πίνουν ακόμα και μέτριες ποσότητες αλκοόλ αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα τουλάχιστον με δύο νέες επιστημονικές έρευνες που έρχονται να θέσουν σε αμφισβήτηση την άποψη ότι το αλκοόλ με μέτρο μπορεί να κάνει καλό στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων.
Προηγούμενες μελέτες είχαν υποστηρίξει ότι ένα ή δύο ποτηράκια κρασιού ή άλλου αλκοόλ τη μέρα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας, όμως οι νέες έρευνες δεν το επιβεβαιώνουν. Πάντως, καθώς δεν έχουν ακόμα δημοσιευτεί σε ιατρικά περιοδικά, από τυπικής απόψεως τα νέα ευρήματα θεωρούνται προκαταρκτικά. Οι ερευνητές δεν μπορούν να αποκλείσουν ότι τελικά δεν είναι το αλκοόλ που προκαλεί τα εγκεφαλικά προβλήματα στους ηλικιωμένους, αλλά ότι συχνά συμβαίνει το αντίστροφο, δηλαδή ότι όσοι ήδη δυσκολεύονται να θυμηθούν λόγω ηλικίας, μπορεί απλούστατα να το ρίχνουν στο ποτό για να…ξεχάσουν ακόμη περισσότερο!
Στην πρώτη έρευνα, οι επιστήμονες του Ερευνητικού Ινστιτούτου Υγείας Βετεράνων του Σαν Φρανσίσκο, που παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο πλαίσιο του ετήσιου διεθνούς συνεδρίου της Εταιρίας Αλτσχάιμερ στο Βανκούβερ, μελέτησαν επί 20 χρόνια περίπου 1.300 γυναίκες άνω των 65 ετών. Η μελέτη έδειξε ότι όσες έπιναν περισσότερο αλκοόλ, ήσαν εκείνες που μετά από 20 χρόνια εμφάνιζαν άνοια, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρή. Όσες παλαιότερα δεν έπιναν και άρχισαν να το κάνουν στη διάρκεια της τρίτης ηλικίας, αύξησαν σημαντικά (κατά 200%) τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Αντίστροφα, όσες έπιναν περισσότερο στο παρελθόν, είχαν αυξημένο κίνδυνο, αλλά σε μικρότερο βαθμό (30%). Όσες γυναίκες καθ' όλη την τρίτη ηλικία έπιναν σταθερά αλλά με μέτρο, δηλαδή επτά έως 15 ποτά την εβδομάδα, είχαν επίσης αυξημένες πιθανότητες (60%) να εμφανίσουν προβλήματα μνήμης, που αποτελούν προειδοποιητικό σημάδι για μελλοντική άνοια – και πιθανώς για Αλτσχάιμερ.
Καθώς η έρευνα αφορούσε μόνο γυναίκες, είναι αδύνατο να ειπωθεί με βεβαιότητα αν τα ευρήματα ισχύουν εξίσου και για τους ηλικιωμένους άνδρες. Πάντως, αν και άλλες έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο εγκέφαλος γίνεται πιο ευάλωτος στο αλκοόλ όσο κανείς μεγαλώνει, γι αυτό, άλλωστε υποστηρίζουν ορισμένοι ειδικοί ότι τα όρια ασφαλείας για την κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να είναι πιο αυστηρά στην περίπτωση των ατόμων τρίτης ηλικίας.
Στο ίδιο συνέδριο, μία ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Έξετερ παρουσίασε παρεμφερή ευρήματα σχετικά με τις συνέπειες της περιστασιακής κραιπάλης με αλκοόλ. Μελετώντας τις περιπτώσεις περίπου 5.100 ανδρών και γυναικών άνω των 65 ετών, βρήκαν ότι όσοι μεθούσαν έστω και μία φορά το μήνα, ήταν πιθανότερο να εμφανίσουν προβλήματα μνήμης και άνοιας αργότερα. Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την πίεση και τη χοληστερόλη του αίματος, που με τη σειρά τους μπορούν να κάνουν ζημιά στα αγγεία που εφοδιάζουν τον εγκέφαλο με αίμα, προκαλώντας αγγειακού τύπου άνοια.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ανακαλύφθηκε ο αρχαιότερος σπειροειδής γαλαξίας

Οι αστρονόμοι παρατήρησαν τον αρχαιότερο και πιο μακρινό σπειροειδή γαλαξία που έχουν έως τώρα εντοπίσει στο Σύμπαν. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 10,7 δισεκατομμυρίων ετών, κοντά στις εσχατιές του ορατού Σύμπαντος, πολύ πιο μακριά και πιο… πίσω στο χρόνο από ό,τι θεωρούσαν έως τώρα δυνατό οι επιστήμονες για ένα τέτοιου είδους γαλαξία.
Η απρόσμενη ανακάλυψη είναι πιθανό να οδηγήσει σε αναθεώρηση των αντιλήψεων για τη δημιουργία των γαλαξιών στο πρώιμο Σύμπαν. Οι αστρονόμοι πίστευαν ότι είναι αδύνατο να υπάρξει γαλαξίας με καλοσχηματισμένους σπειροειδείς βραχίονες στην ταραχώδη «παιδική» ηλικία του Διαστήματος, να σχηματίστηκαν δηλαδή λίγα δισεκατομμύρια χρόνια μετά την Μεγάλη Έκρηξη από την οποία «γεννήθηκε» το Σύμπαν. Την πρώιμη αυτή εποχή, συγκρούονταν κοσμικά νέφη και άστρα μεταξύ τους, κάτι που δεν άφηνε εύκολα περιθώριο για συμμετρικές γαλαξιακές δομές.
Οι Αμερικανοί και Καναδοί ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Nature, έκαναν την παρατήρηση τους αυτή με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Αναλυτικότερες παρατηρήσεις έγιναν στη συνέχεια από το παρατηρητήριο Κεκ στο ηφαίστειο Μάουνα Κέα της Χαβάης. Ο γαλαξίας με την ονομασία ΒΧ442, είναι πολύ παλαιότερος και πολύ πιο απομακρυσμένος (κατά αρκετά δισεκατομμύρια χρόνια) σε σχέση με τους σπειροειδείς γαλαξίες που έχουν ανακαλυφθεί έως τώρα. Σε τόσο πρώιμο στάδιο της εξέλιξης του Σύμπαντος, οι αρχαίοι γαλαξίες έχουν συνήθως ακανόνιστα σχήματα και όχι συμμετρικά όπως τα σπειροειδή.
Σήμερα υπάρχουν αρκετοί σπειροειδείς γαλαξίες, ανάμεσα στους οποίους και ο δικός μας, οι οποίοι έχουν πολλά νέα άστρα, ενώ παράλληλα υπάρχουν και πολλοί ελλειπτικοί γαλαξίες που έχουν συνήθως πιο παλιά άστρα. Τα δύο τρίτα των φωτεινών γαλαξιών που έχουν εντοπιστεί (γιατί υπάρχουν και σκοτεινοί που είναι αόρατοι), είναι σπειροειδείς. Οι επιστήμονες επίσης έχουν ήδη βρει ενδείξεις για μία τεράστια μαύρη τρύπα στο κέντρο του ασυνήθιστου γαλαξία, ο οποίος έχει διάμετρο περίπου 50.000 ετών φωτός, σχεδόν τη μισή από το δικό μας. Ο πρώτος σπειροειδής γαλαξίας που παρατηρήθηκε στην ιστορία, ήταν αυτός της «Δίνης», το 1845, στην Ιρλανδία.
Πάντως ο σπειροειδής γαλαξίας ΒΧ442 δεν έχει διατηρήσει τους τρεις σπειροειδείς –γεμάτους αέρια και άστρια– βραχίονές του. Είναι πολύ πιθανό ότι θα έχει ήδη συγκρουστεί με ένα άλλο γείτονά του, σχηματίζοντας πια ένα νέο άμορφο ελλειπτικό γαλαξία. Μια ανάλογη μοίρα κατά πάσα πιθανότητα περιμένει και τον δικό μας γαλαξία, όταν θα συγκρουστεί μετωπικά με τον γαλαξία της Ανδρομέδας μετά από μερικά δισεκατομμύρια χρόνια.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com