Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

ΠΟΥ: Τα καυσαέρια των κινητήρων ντίζελ προκαλούν καρκίνο

Τα καυσαέρια των κινητήρων ντίζελ προκαλούν καρκίνο στους ανθρώπους, δήλωσαν σήμερα εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που αύξησαν το βαθμό επικινδυνότητας από τα καυσαέρια του πετρελαίου με βάση τα στοιχεία που τα συνδέουν με τον καρκίνο του πνεύμονα και της ουροδόχου κύστης.
Σε μια ανακοίνωση που ενδέχεται να προκαλέσει κατάπληξη μεταξύ των κατασκευαστών αυτοκινήτων και φορτηγών, η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), το τμήμα για τον καρκίνο του ΠΟΥ, αναταξινόμησε τα καυσαέρια από κινητήρες ντίζελ από την ομάδα 2Α, των πιθανών καρκινογόνων ουσιών, στις ουσίες της ομάδας 1, που έχουν σαφή σύνδεση με τον καρκίνο. «Η ομάδα εργασίας των εμπειρογνωμόνων διαπίστωσε ότι τα καυσαέρια του ντίζελ μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του πνεύμονα και σημείωσε, επίσης, μια θετική συσχέτιση με έναν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η IARC.
Η απόφαση είναι το αποτέλεσμα μιας εβδομαδιαίας συνόδου ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που αξιολόγησαν τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τη δυνατότητα πρόκλησης καρκίνου των καυσαερίων του ντίζελ και της βενζίνης. Η ομάδα δήλωσε ότι τα καυσαέρια βενζίνης θα πρέπει να ταξινομούνται ως «πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο», ένα εύρημα που παραμένει αμετάβλητο από την προηγούμενη εκτίμηση της IARC το 1989.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Έρευνα: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα δεν καταπολεμούν την άνοια σε ηλικιωμένους

Μία νέα επιστημονική έρευνα έρχεται να απομυθοποιήσει την πολυδιαφημισμένη ωφέλεια για τη νοητική υγεία των ηλικιωμένων από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που υπάρχουν κυρίως σε μεγάλες ποσότητες σε ορισμένα ψάρια (σολομός, σαρδέλες κ.α.) ή λαμβάνονται μέσω ειδικών διατροφικών συμπληρωμάτων σε μορφή χαπιού. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτά είναι χάσιμο χρόνου για την καταπολέμηση της άνοιας, καθώς, όπως έδειξε η μελέτη, τα συγκεκριμένα διατροφικά συμπληρώματα δεν προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία από ό,τι τα εικονικά χάπια (πλασέμπο).
Οι ερευνητές, που αξιολόγησαν τις έως τώρα μεγάλες έρευνες που έχουν γίνει πάνω στο ζήτημα (αφορούσαν συνολικά πάνω από 3.500 ανθρώπους επί τριάμισι χρόνια) και δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό PNAS, ανέφεραν πάντως πως θα χρειαστούν  κι άλλες μακρόχρονες έρευνες για να υπάρξουν οριστικά συμπεράσματα. Κυρίως πρέπει να διευκρινισθεί κατά πόσον είναι δυνατό να υπάρξει όφελος για τον εγκέφαλο, αν τα ωμέγα-3 λαμβάνονται για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, άνω των τριάμισι ετών.
Τα λιπαρά οξέα έχουν συνδεθεί με τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι μία υγιής δίαιτα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο μερίδες ψαριού την εβδομάδα, εκ των οποίων η μία να αφορά λιπαρό ψάρι. Όμως τα επιστημονικά στοιχεία αναφορικά με την ωφέλεια των ωμέγα-3 για τον εγκέφαλο και την καταπολέμηση της γεροντικής άνοιας είναι μέχρι τώρα πιο αμφισβητούμενα και η νέα έρευνα δείχνει ότι τελικά μάλλον δεν υπάρχει κάποιο όφελος.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι συμμετέχοντες που έπαιρναν ωμέγα-3, δεν είχαν καλύτερες επιδόσεις στα μνημονικά και άλλα νοητικά τεστ σε σχέση με όσους είχαν πάρει απλώς ένα εικονικό χάπι. «Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο όφελος για τη νοητική υγεία των ηλικιωμένων από τη λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων με ωμέγα-3. Έτσι, οι ενδείξεις είναι απογοητευτικές, προς το παρόν, όμως παραμένει ανοιχτό το ερώτημα κατά πόσον μία πιο μακρόχρονη έρευνα θα έδειχνε άλλο αποτέλεσμα», δήλωσε ο ερευνητής Άλαν Ντάνγκουρ της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου. Συμπλήρωσε όμως ότι «το ψάρι αποτελεί σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής».
Μία άλλη επιστημονική έρευνα, που έγινε σε 12.500 ανθρώπους με μέση ηλικία 64 ετών και δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στους ανθρώπους που έχουν διαβήτη τύπου 2 ή προ-διαβήτη, δηλαδή είναι αυξημένο το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα τους, η λήψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων δεν βοηθά στην πρόληψη των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών.
Όπως έδειξε η μελέτη, όσοι έπαιρναν 900 μιλιγκράμ ωμέγα-3 καθημερινά, δεν είχαν λιγότερες πιθανότητες μέσα σε χρονικό διάστημα έξι ετών να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό ή να πεθάνουν από αυτό, σε σχέση με όσους είχαν πάρει μόνο εικονικό χάπι. Προηγούμενες επιδημιολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική λήψη ωμέγα-3 από το ψάρι ή με χάπι μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, αλλά φαίνεται πως αυτό δεν συμβαίνει στους διαβητικούς.

Περισσότερες ειδήσεις στο: http://lpyrgos.blogspot.com