Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Τεχνολογία: Ηλεκτροφόρο… φανελάκι θα φορτίζει κινητά τηλέφωνα!

Άλλο ένα σημαντικό βήμα έγινε για τη δημιουργία ρούχων που μελλοντικά θα μπορούν να… φορτίζουν κινητά τηλέφωνα κι άλλες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, ακόμα και φορητούς υπολογιστές. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ν. Καρολίνα στις ΗΠΑ κατάφεραν να βρουν ένα τρόπο να αποθηκεύουν ηλεκτρική ενέργεια σε ένα κοινό φανελάκι τύπου «τι-σερτ».
Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Advanced Materials, χρησιμοποίησαν ένα φθηνό κοντομάνικο μπλουζάκι που αγόρασαν από ένα κατάστημα της γειτονιάς και το εμπότισαν με ένα διάλυμα φθοριούχου άλατος. Στη συνέχεια, στέγνωσαν το ρούχο και το θέρμαναν σε υψηλές θερμοκρασίες σε περιβάλλον χωρίς οξυγόνο. Οι ίνες του ρούχου μετατράπηκαν από κυτταρίνη σε ενεργό άνθρακα στη διάρκεια της διαδικασίας, χωρίς όμως το υλικό να χάσει την ευκαμψία του.
Χρησιμοποιώντας μικρά τμήματα των ινών του ρούχου ως ηλεκτρόδια, οι ερευνητές έδειξαν ότι αυτό μπορούσε να λειτουργήσει ως πυκνωτής (κάθε διάταξη που μπορεί να αποθηκεύει και έπειτα να αποδίδει ηλεκτρική ενέργεια). Οι πυκνωτές περιέχονται σχεδόν σε κάθε ηλεκτρονική συσκευή που κυκλοφορεί στο εμπόριο. Οι επιστήμονες κατόρθωσαν να βελτιώσουν περαιτέρω την ενεργειακή απόδοση του ρούχου-πυκνωτή, επικαλύπτοντας τις ίνες του με οξείδιο του μαγγανίου πάχους μόλις ενός νανομέτρου (δισεκατομμυριοστού του μέτρου).
Οι δοκιμές με το «ηλεκτροφόρο τι-σερτ» έδειξαν ότι μπορεί να επαναφορτίζεται χιλιάδες φορές, χωρίς να χάνει πάνω από το 5% της απόδοσής του. Για τη δημιουργία ενός «σταθερού υψηλής ενεργειακής απόδοσης σούπερ-πυκνωτή» έκαναν λόγο οι ερευνητές. «Κάθε μέρα φορούμε ρούχα. Μια μέρα τα βαμβακερά φανελάκια μας θα έχουν κι άλλες λειτουργίες, για παράδειγμα θα αποτελούν μια εύκαμπτη συσκευή αποθήκευσης ενέργειας με την οποία θα φορτίζουμε το κινητό ή το iPad μας», δήλωσαν οι ερευνητές.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Η γέννα παχαίνει, αλλά ο θηλασμός αδυνατίζει τις γυναίκες!

Το πόσα παιδιά θα κάνει μία γυναίκα και κατά πόσο θα τα θηλάσει, μπορεί να επηρεάσει το βάρος της μετά από δεκαετίες, σύμφωνα τουλάχιστον με μία νέα έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες από τη Βρετανία. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η γέννα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, όμως ο θηλασμός περιορίζει κάπως τον κίνδυνο.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό για θέματα παχυσαρκίας International Journal of Obesity, ανέφεραν ότι ο θηλασμός δεν κάνει καλό μόνο στην υγεία των παιδιών, αλλά και των μητέρων. Μάλιστα, η ωφέλειά του μπορεί να διαρκέσει για πολλά χρόνια, κάτι που και άλλες μελέτες έχουν συμπεράνει στο παρελθόν.
Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για περίπου 740.000 γυναίκες –πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε τόσο μεγάλο δείγμα πληθυσμού– με μέση ηλικία 58 ετών και συσχέτισαν το βάρος και το ύψος τους (από όπου προκύπτει ο δείκτης σωματικής μάζας) με το ιστορικό των γεννήσεων και του τυχόν θηλασμού που είχαν κάνει στα μωρά τους. Ο δείκτης 18,5 έως 25 είναι φυσιολογικός, από 25 έως 30 δείχνει ότι το άτομο είναι υπέρβαρο και πάνω από 30 παχύσαρκο.
Όπως διαπιστώθηκε, όσο περισσότερα παιδιά έχει κάνει μία γυναίκα, τόσο τείνει να αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου ο δείκτης σωματικής μάζας της. Όσες δεν έκαναν παιδιά, είχαν δείκτη 25,6 κατά μέσο όρο (ελαφρώς μόνο υπέρβαρο), ενώ όσες είχαν κάνει τέσσερις ή περισσότερες γέννες, είχαν μέσο δείκτη 27,2 (κανονικά υπέρβαρο) μετά τα 55 χρόνια τους. Μεταξύ των γυναικών που είχαν γεννήσει, περίπου το 70% είχαν θηλάσει για 7,7 μήνες κατά μέσο όρο. Για κάθε έξι μήνες θηλασμού, ο μέσος δείκτης σωματικής μάζας της γυναίκας ήταν περίπου 1% μικρότερος.
Οι επιστήμονες φρόντισαν να διευκρινίσουν ότι η μελέτη τους δεν αποδεικνύει πως ο θηλασμός αδυνατίζει, όμως δείχνει ότι όντως υπάρχει σχέση ανάμεσα στο κατοπινό βάρος της γυναίκας και στον προγενέστερο θηλασμό. Η σχέση αυτή υπάρχει ακόμα και όταν απομονωθούν άλλοι παράγοντες κινδύνου για παχυσαρκία, όπως η έλλειψη σωματικής άσκησης. Αν και δεν είναι σαφές γιατί ο θηλασμός συνδέεται με ελαφρώς μειωμένο βάρος, μία πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με τους ερευνητές είναι ότι επιδρά στο κέντρα ελέγχου του μεταβολισμού στον εγκέφαλο της μητέρας. Όπως τόνισε, οι γυναίκες που δεν έχουν γεννήσει ακόμα, καλά θα έκαναν να θηλάσουν τα μωρά τους.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Το κόψιμο του τσιγάρου παχαίνει περισσότερο από ό,τι πιστευόταν!


Το κόψιμο του τσιγάρου φέρνει μία αύξηση βάρους τεσσάρων έως πέντε κιλών κατά μέσο όρο μέσα στους επόμενους 12 μήνες, αν και τα περισσότερα κιλά προστίθενται ήδη από το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με μία νέα έρευνα επιστημόνων από τη Γαλλία και τη Βρετανία. Η μελέτη δείχνει ότι η συνέπεια για το πάχος από το κόψιμο του τσιγάρου είναι τελικά μεγαλύτερη από όση θεωρούσαν οι επιστήμονες έως τώρα, αν και περίπου ένας στους έξι πρώην καπνιστές τελικά χάνει βάρος παρά παχαίνει.
Οι ερευνητές επεσήμαναν πάντως ότι το όφελος για την υγεία από το σταμάτημα του καπνίσματος υπεραντισταθμίζει κατά πολύ το πρόβλημα της όποιας αύξησης του βάρους και, σε κάθε περίπτωση, ο φόβος λίγων παραπάνω κιλών δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει κάποιον –κυρίως μία γυναίκα– από το να το κόψει.
Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό British Medical Journal, αξιολόγησαν (μεταανάλυση) 62 μελέτες που έχουν δημοσιευθεί μεταξύ των ετών 1989-2011 πάνω στη σχέση διακοπής καπνίσματος και βάρους. Σύμφωνα με την μελέτη, μετά το κόψιμο του τσιγάρου κατά μέσο όρο το βάρος αυξάνει κατά 1,1 κιλό τον πρώτο μήνα, 2,3 κιλά στους δύο μήνες, 2,9 κιλά στους τρεις μήνες, 4,2 κιλά στο εξάμηνο και 4,7 κιλά μετά από ένα έτος. Η αύξηση αυτή είναι γενικά μεγαλύτερη από τις συνήθεις εκτιμήσεις και σίγουρα πάνω από τα περίπου 2,3 κιλά που, κατά δήλωσή τους, πολλές γυναίκες είναι πρόθυμες να ανεχθούν προκειμένου να κόψουν το τσιγάρο.
Δεν παχαίνουν πάντως κατ' ανάγκη όλοι όσοι σταματούν το κάπνισμα, καθώς το 16% (περίπου ένας στους έξι) χάνουν βάρος μετά το κόψιμο του τσιγάρου. Από την άλλη όμως, υπάρχουν εκείνοι που βάζουν πολλά παραπανίσια κιλά, καθώς το 13% «βαραίνει» πάνω από δέκα κιλά μετά από 12 μήνες.
Οι ερευνητές προτείνουν να γίνουν κι άλλες μελέτες για να εντοπιστούν εκείνοι οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο από τους άλλους να παχύνουν μετά το κόψιμο του τσιγάρου. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι μετά από λίγα χρόνια, είναι συχνό το φαινόμενο οι πρώην καπνιστές να έχουν αυξημένο βάρος στον ίδιο βαθμό με αυτόν όσων δεν κάπνισαν ποτέ.
Η νικοτίνη αναστέλλει την όρεξη και συχνά αυξάνει τον ρυθμό μεταβολισμού των τροφών, με συνέπεια να «φρενάρει» το πάχος - με σοβαρό τίμημα όμως για την υγεία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια μέτρια αύξηση του βάρους δεν αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου, αλλά το κάπνισμα σκοτώνει. Το τσιγάρο είναι η κυριότερη αιτία πρόωρου θανάτου παγκοσμίως.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Έρευνα: Το Facebook δεν προκαλεί κατάθλιψη

Τους φόβους ότι όσο περισσότερη ώρα περνάει κανείς στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και στα άλλα ηλεκτρονικά κοινωνικά δίκτυα, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος να εμφανίσει κατάθλιψη (ιδίως αν είναι νέος), έρχεται να διαλύσει μία νέα έρευνα επιστημόνων από τις ΗΠΑ. Όπως προκύπτει, κατά πάσα πιθανότητα ο φόβος αυτός είναι αδικαιολόγητος.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό Journal of Adolescent Health, έκαναν έρευνα μεταξύ 190 φοιτητών ηλικίας 18 έως 23 ετών και δεν βρήκαν στοιχεία που να δικαιολογούν τη σχέση μεταξύ χρήσης κοινωνικών δικτύων και κατάθλιψης.
Η συσχέτιση Facebook – κατάθλιψης ιδίως μεταξύ των εφήβων έγινε πέρυσι από μία μελέτη της Αμερικανικής Εταιρίας Παιδιατρικής. Αντίθετα, η νέα έρευνα θεωρεί πρόωρο να θέτουν οι γιατροί ζήτημα κινδύνου κατάθλιψης, αν ένας νέος περνάει αρκετές ώρες στα κοινωνικά δίκτυα. Όπως επεσήμαναν, και άλλες έρευνες στο παρελθόν, που αφορούσαν άλλες χρήσεις του ηλεκτρονικού υπολογιστή (e-mail, chat κ.α.), επίσης δεν είχαν βρει κάποια συσχέτιση με την κατάθλιψη.
Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, ακόμα και αν ένα παιδί αφιερώνει αρκετό χρόνο στα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, οι γονείς δεν χρειάζεται να ανησυχούν, εφόσον δεν αλλάζει η διάθεση και συμπεριφορά του παιδιού, έχει πάντα φίλους (όχι ηλεκτρονικούς!) και τα πάει καλά στο σχολείο. Από την άλλη, τόσο οι γονείς όσο και οι καθηγητές θα πρέπει να φροντίζουν να συστήνουν τη λελογισμένη χρήση των κοινωνικών δικτύων.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com