Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

NASA: Το Curiosity ανακάλυψε στον Άρη ορυκτό που μοιάζει με βράχους της Γης


Όταν οι επιστήμονες επέλεξαν ένα βράχο στον πλανήτη Άρη, προκειμένου να δοκιμάσουν το λέιζερ του ρομποτικού οχήματος Curiosity, δεν περίμεναν ότι τα ορυκτά στοιχεία που περιείχε θα είχαν πολλές ομοιότητες με τους βράχους που υπάρχουν στη Γη. Ο βράχος μοιάζει χημικά πολύ με ένα ασυνήθιστο είδος ορυκτού που μπορεί να βρεθεί στα ωκεάνια νησιά, όπως είναι η Χαβάη, καθώς και σε άλλες περιοχές που εκτείνονται από το Κολοράντο έως και το Μεξικό.

Υγεία: Βρέθηκαν 21 νέα γονίδια που επηρεάζουν το επίπεδο της χοληστερόλης


Η μεγαλύτερη γενετική ανάλυση που έχει γίνει μέχρι σήμερα από μια επιστημονική ομάδα, τη Διεθνή Κοινοπραξία Γενετικής Λιπιδίων, εντόπισε 21 νέα γονίδια που επηρεάζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και άλλων λιπιδίων και έτσι αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και την πιθανότητα μεταβολικών διαταραχών. Η ανακάλυψη διευρύνει τη λίστα των πιθανών στόχων από νέα φάρμακα και άλλες θεραπείες για τις καρδιαγγειακές παθήσεις που οφείλονται στα υψηλά λιπίδια, μια βασική αιτία θανάτων παγκοσμίως.

Αστεροειδής θα περάσει τη νύχτα «ξυστά» από τη Γη


Ένας άγνωστος έως σήμερα αστεροειδής, που έχει μέγεθος όσο μια μικρή πολυκατοικία, θα περάσει σήμερα το βράδυ σχεδόν ξυστά από τον πλανήτη μας, σε απόσταση μόλις 95.000 χιλιομέτρων (περίπου το ¼ της απόστασης Γης – Σελήνης), δηλαδή «ξυστά» για τα δεδομένα του ηλιακού μας συστήματος! Η NASA πάντως διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος πρόσκρουσης με τον πλανήτη μας.